Полягли на фронті двоє воїнів з Рівного

2186 0

Ми у соцмережах:

Полягли на фронті двоє воїнів з Рівного

Завтра з ними прощатимуться на майдані Незалежності в центрі міста.

- Завтра у Рівному схилимо голови у пошані до подвигу двох земляків-захисників рідної країни - Олександра Савіна та Євгена Христича, - повідомив секретар міської ради Віктор Шакирзян.

 
Олександр Савін народився 11 травня 2000 року в Рівному. Закінчив Рівненський ліцей #1, а за тим обрав фах IT-програмування у Березнівському вищому професійному училищі. У травні 2021 року Олександр пішов на строкову службу в армію, а вже у вересні 2021 року підписав контракт із Збройними силами України.
 
"У Саши мій характер, він завжди хотів бути самостійним, хотів ні від кого не залежати. Піти в армію, підписати контракт, а потім у 2022 році написати рапорт і перевестися у бригаду, яка перебувала у найгарячіших точках - це все були його рішення. Як би мама не просила, він так вирішив..." - розповідає мама Героя Наталія.
 
Олександр пройшов навчання у Німеччині, опанував керування БПЛА. Разом з побратимами рік ніс службу в Куп'янську, далі у Часовому яру, а за тим - у Курській області... Захищає Україну і батько Олександра, а мама чекала єдиного сина та чоловіка...
 
"Саша був досить замкнутим, мовчазним, не за роками серйозним. У нього завжди все було добре, мені практично нічого не розповідав. Навіть про те, що Саша отримав поранення у Куп'янську, мав обпалені руки і ноги, мама дізналась через три дні... А про те, що він у Курську, взагалі мовчав. Ми говорили 19 вересня, розповідав, що на Сумщині, на кордоні... А вже 21 його не стало..." - каже мама.
 
24-річний солдат Олександр Савін загинув 21 вересня 2024 року, виконуючи бойове завдання у Курській області російської федерації.
 
Євген Христич народився 18 серпня 1979 року у м.Рівне. Закінчив Рівненський ліцей #15, а потім - радіотехнічне училище за спеціальністю "Монтажник радіоапаратури та приладів".  Після закінчення, служив строковиком в Українській армії в м. Києві.
 
Служба народові України розпочалась з армійської підготовки строковика. А згодом добровольцем пішов захищати країну в зону проведення антитерористичної операції. Упродовж 2015-2016 років брав участь в бойових діях на сході країни, нагороджений медалями і відзнаками Президента України. Із 2019 року Євген служив за контрактом три роки, пройшов навчання на професійного  розвідника. 
 
У перші дні повномасштабного вторгнення у 2022 році був призваний Рівненським територіальним центром комплектування у зону активних бойових дій. 
 
"Євген командував групою розвідників, з якими разом здійсним не один вихід на завдання. Завжди дбав про своїх бійців, зберіг життя усіх підлеглих. Справжній військовий, до якого за порадою приходили бійці з інших  підрозділів", - розповідають рідні.
 
Щирий патріот України, він завжди казав: "Якщо не я, то хто?". Відповідальний, чуйний і готовий у будь яку хвилину прийти на допомогу побратимам, знайомим та близьким. Нагороджений медалями і орденом за мужність і відвагу. 
 
Останній бій 44-річного солдата Євгена Христича відбувся 4 лютого 2024 року на Авдіївському напрямку. 
 
"Разом із побратимами зуміли відбити наступ ворога, який значно перевищував у кількості та зберегли позиції. Але, на превеликий жаль, Євген загинув, віддавши своє життя у боротьбі", - продовжують рідні.
 
 У Євгена залишилося два сина, 21 і 16 років, батьки, сестра та кохана дружина.   
 
Прощання з Героями відбудеться у понеділок, 30 вересня, о 9.30, на майдані Незалежності. Заупокійна служба за Олександром Савіним відбудеться у Свято-Воскресенському соборі, а за Євгеном Христичем - у Свято-Покровському соборі. Поховають захисників на Алеї Героїв кладовища "Нове".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також