Заготівля кормів — одне із стратегічних завдань агрохолдингу Зоря

650 0

Ми у соцмережах:

Заготівля кормів — одне із стратегічних завдань агрохолдингу Зоря

Полем поблизу села Білів рухається сучасна техніка — трактори, навантажувач та автомобілі. Після обмолоту ранніх зернових, зокрема озимої пшениці, частину соломи спеціально залишили для кормів та підстилки великої рогатої худоби. Слід зауважити, що ТОВ «Агрохолдинг Зоря» — одне із небагатьох господарств, в якому одним із структурних підрозділів є молочна тваринницька ферма. Тож заготівля кормів для понад 600 голів ВРХ — важливе та відповідальне завдання.

Руслан Касьяненко

— Одним із етапів агровиробництва є заготівля кормів: грубих, силосу і сінажу. Загалом план заготівлі — в межах 800 тонн. Це достатній обсяг роботи. На кластері працює два тюкопреси, які в безперервному режимі підбирають солому, її формують у тюки. Після цього спеціальна габаритна техніка перевозить з поля готові тюки на територію ферми. Саме на території молочного комплексу відбувається формування з тюків скирти для подальшого зберігання на зиму. Це логістика. Такі великі тюки, за оцінкою спеціалістів, значно легше транспортувати з поля на територію ферми, вони краще зберігаються при різних погодних умовах, в дощ чи сніг, скирту пресованих тюків тільки зверху накриваємо. Їх простіше закидати в подрібнювач для кормів. Зрештою, для цього процесу залучається мінімальна кількість робочої сили і проходить він в значно коротші строки, — розповідає економіст ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Руслан Касьяненко.

Подібний процес тюкування відбувається і неподалік села Зоря. Тут покоси пшеничної соломи після проїзду трактора теж перетворюються в масивні круглі тюки.

Сергій Коваль

— Це поле площею 55 га. Тут була посіяна пшениця озима сорту Турандот. Зараз завдяки трактору МТЗ 1221 і пресу КРОН відбувається пресування побічних продуктів пшениці — соломи — в тюки. Такий тюк має вагу від 230 до 300 кг. Такі тюки прес збиває сіткою, в результаті їх добре транспортувати з поля до місця зберігання. Тюкуємо тільки ту кількість соломи, яка потрібна для нашої ферми. Іншу розкриваємо на січку, яка залишається на полі, перегниває і лишається як органічне добриво, — ділиться подробицями агроном масиву ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Сергій Коваль.

Павло Парфенюк

А ось і молочно-тварин­ницька ферма. Неподалік — велика скирта складених тюків. Частина корів утримується на вулиці, інша — всередині комплексу. Нас зустрічає керуючий МТФ «Білів» Павло Парфенюк, і розповідає:

— На даний час є 342 голови дійного стада. Всі дійні корови утримуємо в приміщенні, тут проведено централізований молокопровід, все автоматизовано. Молочну продукцію реалізуємо у ПАТ «Дубномолоко». На вулиці знаходяться сухостійні корови, телиці, молодняк. Згодом забираємо їх у корівник. Щодо кормів, то уже заготовили люцерну. Процес відповідальний, щоб зберегти цей вид кормів, аби вистачило його до минулого року, додаються консерванти. Невдовзі почнеться заготівля сінажу, кукурудзи на силос. Такі тюки трактор закидає у подрібнювач, додаються інші інгредієнти і готується корм згідно з рецептурою. Робимо все, щоб наші чорнорябі і голштинські корівки були ситі і давали високі надої молока.

Силосну кукурудзу за спеціальною технологією закладатимуть «в рукава» чи силосні ями. А для тривалого зберігання додають відповідний консервант. Це дає змогу зберігати корисні властивості корму для худоби.

А на полях після тюкування землю готуватимуть до майбутнього посіву. Відразу грунтообробна техніка буде лущити стерню, згодом — оранка, після чого засіють озимий ріпак.

До всіх процесів в агрохолдингу Зоря підходять виважено і з використанням новітніх технологій, щоб гідно реагувати на всі виклики сьогодення і працювати рентабельно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також