Захід боїться заарештовувати Каддафі, остерігаючись викриттів на суді

974 0

Ми у соцмережах:

Захід боїться заарештовувати Каддафі, остерігаючись викриттів на суді

Представники країн НАТО не збираються сприяти арешту лівійського лідера Муаммара Каддафі, адже у випадку його затримання за ордером Міжнародного карного суду (МКС) і подальшого відкритого процесу полковник може розповісти міжнародній громадськості багато речей, які на Заході хотіли б приховати. Таку думку висловив провідний науковий співробітник центру арабських досліджень Інституту сходознавства, колишній посол Росії в Лівії Олексій Подцероб.

Як зазначив дипломат, позиція союзників, що ведуть воєнну операцію в Лівії, свідчить або про те, що в НАТО не вважають правомірним рішення МКС або що альянс готує Каддафі «іншу долю». Нагадаємо, хоча в НАТО з самого початку операції в Лівії заявляють, що перед союзниками не стоїть мета вбити Каддафі, дії авіації засвідчують зворотнє. Зокрема, Захід відкрито бомбить командні пункти лівійської армії і резиденції Каддафі, де з великою імовірністю може знаходитися сам полковник. Під час одного з таких бомбардувань, у ніч з 30 квітня на 1 травня, у Тріполі загинув син Каддафі Сейф аль-араб, а також троє малолітніх онуків Муаммара. Ракетно-бомбового удару було завдано по будинку, що знаходиться на території резиденції Каддафі, у якому жив Сейф аль-араб. Нещодавно під час візиту глави Міжнародної шахової федерації Кірсана Ілюмжинова в Тріполі Муаммар Каддафі зізнався, що тоді дивом залишився живий, тому що залишив будинок всього за кілька хвилин до атаки.

Ордер на арешт — елемент психологічної війни, але він навряд чи спрацює МКС оголосив про рішення видати ордер на арешт Каддафі в понеділок. Прокуратура МКС звинувачує полковника в «злочинах проти людства», скоєних у Лівії з лютого 2011 року. Крім того, у суді видали ордер на арешт двох близьких соратників Муаммара Каддафі — його сина Сейфа аль-іслама і глави служби розвідки Лівії Абдулли ас-сенуссі. На думку директора Центру партнерства Цивілізацій МГІМО, також колишнього посла в Лівії Веніаміна Попова, рішення МКС видати ордер на арешт — це спосіб психологічної війни і тиску на Каддафі, щоб він добровільно відмовився від влади. Іншого шляху впливати на Каддафі поки немає: військові успіхи повстанців виявляються тимчасовими, а бомбардування НАТО не призводять до бажаної відставки Каддафі. Політолог не впевнений, що рішення МКС порушить розташування сил і вплине на Каддафі. У Мін’юсті Лівії вже заявили, що уряд не визнає ордер на арешт, виданий МКС, тому що країна не належить до його юрисдикції. Експерт Центру політичних технологій Олексій Макаркін також заявив, що, на його думку, видачею ордера на арешт Захід демонструє посилення міжнародної ізоляції лівійського лідера. Політолог нагадав, що рішення суду було прийняте тільки після того, як зацікавлені сторони випробували інші способи вирішення ситуації в Лівії, включаючи варіант з втручанням Росії і приїздом у країну спецпредставника президента РФ по країнах Африки Михайла Маргелова. Коли стало зрозуміло, що Каддафі стоїть на своєму, було прийняте рішення, «що він повинен бути повністю вигнаний», відзначив експерт.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також