Захист від найрозповсюдженішої травми на війні

370 0

Ми у соцмережах:

Захист від найрозповсюдженішої травми на війні

Контузії, травми слухового апарату та баротравми – одні з найрозповсюдженіших у сучасній війні. Навідміну від інших травм, ці не минають повністю і нагадують про себе роками. Контузія взагалі має накопичувальний ефект, тож отримавши її двічі і більше разів, людина буде переживати ураження щоразу сильніше. В деяких випадках наслідки травм лишаються на все життя. Чи можна цьому запобігти? Цілком – ні, але частково убезпечити себе чи близького реально. І головним інструментом для цього слугують активні навушники. Цей сучасний військовий винахід виконує кілька важливих завдань, про які – нижче.

 

Чим дорогі активні навушники краще за дешевші беруші?

Звичайні беруші чи пасивні навушники просто закривають вушний канал, частково гасячи ударну хвилю і звук, не пропускаючи його хвилі до барабанної перетинки. Людське вухо еволюційно формувалося так, щоб чути в першу чергу тихі звуки і не пристосоване до звукових коливань, що сягають 100 дБ (постріл, звук ракети, вибуху тощо). Звук в 130 дБ вже буде відверто болючим для нас, а більш ніж 150 дБ призводить до контузії та інших травм. Пасивний захист лише незначно зменшує звукові коливання, але не зберігає вухо від направленої ударної хвилі. Щоб досягти максимальної захищеності є сенс купити активні навушники, або ж навушники з активним шумодавом – так інколи кажуть самі військові.

Принцип роботи

«Активки» додають гучності тихим звукам – шепіт, тріск, хруст та зменшують звук гучних вибухів чи стрільби до рівня 24-60 дБ, які все ще безпечні для слуху. Це досягається певною затримкою в 0,1-0,6 с, майже невідчутною для користувача. Кожна раковина має щільний облягаючий амбушур, що максимально зменшує шум середовища (фактично, робить його нечутим). Зовнішні ж звуки фіксуються системою різнонаправлених мікрофонів, і потім передаються в навушник видозміненими для кращого сприйняття людського вуха. Саме тому солдат чує тихе пересування ворога в 100 метрах від себе, але не страждає від звуку вибуху поряд.


Які активні навушники обрати?

  • Існує кілька систем сертифікації (рейтингів) захисту для різних країн. У Європі це SNR, у США – NRR. Далі в маркуванні йде цифра - наприклад 24 дБ (SNR - 24 дБ). Це рівень зменшення шуму електронною складовою навушників. Чим він вищий – тим краще. У випадку, коли рівень шуму з-зовні значно перевищує можливості приладу і той не може вивести його в прийнятні для людського слуху максимальні 60-80 дБ – навушники автовимикаються для збереження електроніки, працюючи як пасивний захист.
  • Водопроникність та міцність корпусу. Майже всі сучасні «активки», враховуючи середовище їх використання, мають певний клас вологозахисту електроніки. Щоправда, враховуючи наявність на ринкові величезної кількості фальсифікованої продукції, краще надавати перевагу західним брендам в авторизованих точках продажу. Так, окремі китайські аналоги, нерідко, не поступаються з точки зору якості, ударостійкості та електронної компоненти. Але перевірити їх в умовах магазину неможливо. Тому вибір простий – або довіритися друзям, що вже мають гарний китайський аналог, або переплачувати за дорогі західні моделі.
  • Гарнітура для зв`язку не завжди інтегрована в активні навушники. Тому, якщо ви хочете поєднати захист з можливістю комунікацій – звертайте увагу на наявність мікрофонного виходу та роз`єму 3,5.

Де купити якісні засоби захисту слуху?

Мережа магазинів Strikeshop вже 10 років продає тільки якісне спорядження для військових, силовиків та airsoft-гравців. Тут ви можете придбати надійні та перевірені у фронтових умовах навушники Earmor, Walker’s Razor, Allen та інші.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також