Залишків «пакунку малюка» на Рівненщині вистачить до кінця червня

598 0

Ми у соцмережах:

Залишків «пакунку малюка» на Рівненщині вистачить до кінця червня

Новий тендер заплановано на кінець березня.

«Пакунок малюка» - одна з затребуваних новацій для родин, які стають батьками. Уряд приділяє багато уваги - і виділяє значний обсяг коштів на його закупівлю. Зокрема, у бюджеті на 2023 рік закладено 1,43 млрд грн на закупівлю «пакунків», а також на надання грошової компенсації родині за невикористані пакунки.

Медичні заклади по всій країні забезпечено запасами «пакунку малюка» в середньому до кінця червня. Адже станом на 1 січня на складах зберігалося 21,7 тис пакунків малюка. З 1 січня по 15 березня 2023 року разом було видано 7 тис пакунків. Залишки «пакунків» на складах у регіонах станом на сьогодні складають ще 14,7 тис, тобто з поточним рівнем використання в обсязі 3,5 тис пакунків на місяць їх вистачить ще на понад 4 місяці.

Початок тендеру на закупівлю «пакунків малюка» заплановано на кінець березня - з тим, щоб вже до кінця квітня підписати договір з майбутнім постачальником, який переможе у тендерній процедурі. Упродовж січня-лютого Міністерство соціальної політики зібрало потребу з регіонів щодо того, яка кількість «пакунків малюка», орієнтовно, буде необхідна у 2023 році, підготувало документацію для проведення тендеру та найближчими днями оголосить відповідний тендер.

У Міністерства соціальної політики і майбутнього постачальника є достатньо часу, аби забезпечити всі заклади охорони здоровʼя достатньою кількістю нових пакунків.

Для порівняння: за весь 2022 рік було видано молодим батькам - 52 тис пакунків. З яких 44,9 тис «пакунків» було виготовлено у 2022 році, решта - виготовлені в попередній рік.

При цьому, спостерігається стійка тенденція до того, що батьки новонародженої дитини все частіше обирають не «пакунок малюка», а грошову компенсацію за нього. Зокрема, упродовж 2022 року 154 тисяч родини (тобто 74% всіх батьків) обрали саме не пакунок, а гроші. В поточному році тенденція лише посилюється: з 40,5 тис родин 33,5 тис родин обрали саме грошову виплату (а це - вже 82%).

Це може пояснюватись більшою потребою родин саме у грошах, або ж тим, що батьки готуються заздалегідь до народження дитини та вже мають всі необхідні речі. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також