Залізниця безпечніша, ніж авіація

1994 0

Ми у соцмережах:

Залізниця безпечніша, ніж авіація

З усіх видів транспорту найбільш безпечним вважається залізниця. Статистика аварій свідчить, що залізничний транспорт втричі безпечніший за літаки і майже в десять разів за автомобілі. Водночас, як і на будь-якому транспорті, на залізниці виникають аварійні ситуації. Здебільшого через людський фактор. Підвищеною зоною ризику в цьому разі є залізничні колії, переїзди та посадочні платформи.

— Упродовж минулого року на Львівській залізниці було травмовано 93 особи, з яких 56 у результаті отриманих травм померли, — розповідає начальник Рівненської дирекції залізничних перевезень Іван Груник. — Частина цих випадків — це ДТП на залізничних переїздах, які сталися через те, що водії порушували правила дорожнього руху. В результаті 13 осіб було травмовано, шестеро померли. Більшість випадків сталися через порушення елементарних правил поведінки на залізничному транспорті. Зокрема, коли люди переходили залізничні колії у невстановленому місці або перебігали колію перед самим потягом. Чимало випадків, коли пасажири, намагаючись заощадити час, вистрибують з вагона поїзда, який рухається, і в результаті травмуються або гинуть. І це найгірше. Я не кажу вже про збитки, яких зазнає залізниця в результаті руйнування транспортних засобів, псування залізничних пристроїв і вантажів.

Іван Груник
Найбільш трагічний за своїми масштабами випадок стався торік у Сумській області. Пасажирський дизель-поїзд "Харків-Ворожба" протаранив рейсову маршрутку. В результаті цієї ДТП загинули 13 пасажирів. Працівники залізниці регулярно проводять роз'яснювальну роботу. З цією метою, окрім особистого спілкування з пасажирами, на вокзалах та залізничних платформах розміщено стенди з інформацією про "Правила безпеки на залізничному транспорті" та "Правила поведінки громадян на залізничному транспорті". Насамперед пішоходи мають пам'ятати, що переходити залізничні колії потрібно тільки у встановлених для цього місцях. Зокрема, на пішохідних мостах, переходах, тунелях, переїздах та інших безпечних зонах. На станціях, де немає мостів і тунелів, переходити колії потрібно у місцях, що обладнані спеціальними настилами. Біля них встановлено вказівники з надписом "Перехід через колії". Перед тим як переходити колії, потрібно пересвідчитися, чи не наближається поїзд. Потрібно пропустити його і, переконавшись у відсутності інших поїздів на сусідніх коліях, переходити. Особливо зосередженими на залізничних переїздах мають бути водії. Наближаючись до залізничного переїзду, вони мають звертати особливу увагу на світлову та звукову сигналізацію, а також положення шлагбаума. Те ж саме стосується і пішоходів, які переходять колії в місці залізничного переїзду. Переходити колії можна лише при піднятому шлагбаумі. У разі відсутності шлагбаума і водій, і пішохід спочатку мають пересвідчитися, що до переїзду не наближається поїзд. Окремим пунктом у правилах безпеки прописана посадка та висадка пасажирів, які мають право підніматись у вагон і виходити з нього лише після повної зупинки поїзда. Дітей під час посадки або висадки потрібно тримати за руку чи на руках. Заборонено дітям гратися на платформах та коліях, переходити колії без супроводу дорослих. Правила безпеки досить прості. Їхнє дотримання, підкреслює пан Груник, дозволить суттєво зменшити кількість нещасних випадків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також