Залізо як мистецтво

1788 0

Ми у соцмережах:

Залізо як мистецтво

Ось така красуня може незабаром прикрасити один з парків Рівного. Щоправда, оригінал скульптури буде втричі більшим, ніж макет, і прикрашеним різними ковальськими виробами.

Скульптура "Даринка" стане подарунком місту від організаторів рівненського фестивалю ковалів "Металеве серце", який знову запланований на День незалежності. А поки що макет "Даринки" авторства рівнянина Романа Велігурського, як і багато інших цікавих металевих шедеврів — це експонати першого в Україні музею ковальського мистецтва "Ковальські витребеньки", що розмістився на території металопостачального підприємства "Рівнебудпостач". Адже його власниця і організатор "Металевого серця" Ніна Крока іншого приміщення у центрі міста знайти не змогла. Нині у музеї свою колекцію дзвіночків у всіляких варіаціях представляє донецький майстер Віктор Михальов. Поруч з його роботами — великі металеві шахи, квіти, фігурки, навіть барний стіл у вигляді барона Мюнхгаузена. Подивитися на залізні диво-вироби приходять в основному школярі. Рівняни поки не знають про унікальний музей, адже він "захований" в індустріальному районі міста — на вулиці Курчатова.

 
— Почала їздити на фестивалі в Івано-Франківськ і Донецьк, який є столицею українського ковальського мистецтва, — розповідає Ніна Крока. — Купувала там невеликі ковані сувеніри — власне, з них наш музей і почався. Вкладаючи в нього свої гроші, я хотіла показати, що робота ковалів — це не тільки ковані ворота, а й справжні витвори мистецтва. Адже це треба вміти — з такого твердого та жорсткого матеріалу, як метал, робити фігурки або квіти, які здаються м'якими і витонченими. Є в музеї і кілька фігур, виготовлених під час торішнього "Металевого серця України", який зібрав у Рівному майстрів з України і з Голландії. Під час своєї роботи вони кували різноманітні сердечка для головної скульптури — величезного серця. Організатори потім подарували виріб місту, яке прикрасило майданчик перед "Обновою". Ніна Крока говорить, що за дев'ять місяців ніхто не зазіхнув на залізну скульптуру, не намагався щось відпиляти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також