Замах для Ющенка

2692 0

Ми у соцмережах:

Замах для Ющенка

Якщо у казки немає страшного початку і щасливого кінця, то діти її не слухатимуть. Якщо до приїзду в Рівне політичного лідера щось не придумати, то, цілком можливо, такий візит залишиться непоміченим. В Одесі, наприклад, місцеві жартівники зазвичай кидають яйця у своїх кумирів. Тому казку про «три горішки для Попелюшки» там замінили на «три яйця для народного улюбленця». Про кулінарні уподобання рівнян наразі дізнатися не вдалося. Після повідомлення про підготовку групою осіб провокацій проти Віктора Ющенка в обласних правоохоронців було в запасі лише декілька годин. Та цього виявилось достатньо, щоб дешевий терористичний центр, який готував замах на честь проголошеного кандидата в Президенти, «накрився», випарувався, ніби його не було. Лопнув, як дощова бульбашка на калюжі майдану Незалежності. Організатори «замаху» чи його імітації залишилися непокараними. Але коли замахи організовують, значить, це комусь потрібно…

…Ющенко запізнюється майже завжди і всюди. І якщо для політика це не зовсім погано — скажуть потім про його розважливість і серйозність у прийнятті рішень, то для людей, які чекають на цього політика, це не досить зручно. Мокнути під дощем, як це було цього вівторка в Рівному, або стояти годину під пронизливим морозним вітром, як це було минулого року в Гутвині. І в цьому не вина самого пана Віктора, а того, хто не вміє планувати візити політика такого рівня. Відомо, що чітко запланований попередній графік перебування Ющенка в Рівному був з обуренням відкинутий місцевим парламентарем, який не терпить надмірного регламентування. Можливо, тому і виникали деякі заминки та незначні, проте яскраві деталі. Майже годину очікували Ющенка на прес-конференцію рівенські журналісти. До зали зайшов прес-секретар обласної «Нашої України» і висловив чимось своє невдоволення — за хвилину із зали винесли великий портрет Чорновола. Чому винесли портрет засновника Руху? Сам Віктор Андрійович з цього приводу виявив непоінформованість, принагідно зазначивши, що із покійним його пов’язували теплі стосунки. Напевне, тому, хто організовував зустріч Ющенка, портрет був неприємним, як нагадування про деякі нібито забуті всіма події.

Він потрібен нам живим Що ж, правильно, людям потрібні живі лідери, і від їх успіху залежить багато в чому доля маленьких ющенків — на рівні району, області. Тому необхідно дбати про безпеку для Месії, як це зробив напередодні приїзду свого лідера до Рівного народний депутат Василь Червоній. Пізно ввечері у понеділок він надіслав депутатське звернення голові управління СБУ в Рівенській області Віктору Садовнику та голові УМВС Рівенщини Михайлу Цимбалюку. — Як стало мені відомо, до Рівного кілька днів тому з Києва прибула група людей з метою вчинення провокацій і хуліганських дій проти лідера фракції «Наша Україна», народного депутата Віктора Ющенка, — пояснив журналістам депутат і назвав імена організаторів провокації — Максим і Олексій, а також їхні мобільні телефони. — Ці особи вербують для вчинення хуліганських дій групи непрацюючої молоді в Рівному, обіцяючи їм по 20 гривень, і планують привезти групу молоді з Тернополя, — сказав Червоній і на підтвердження своїх слів показав ксерокопію фотографії, на якій відставний полковник міліції Микола Ведельський виходить з рівенського готелю. Цей готель, за інформацією Червонія, вибрали для поселення провокатори, і цей фотознімок, на його думку, наочно ілюструє причетність колишнього начальника одного з управлінь рівенського УБОЗу до прикриття провокаторів. Червоній звернувся з проханням затримати вказаних громадян, встановити їх особи, з’ясувати мету приїзду в Рівне, а також вжити заходів для недопущення провокацій і хуліганських дій з боку завербованих ними груп молоді.

Шукають чекісти, шукає міліція… Кажуть, поблизу мітингу на майдані Незалежності дійсно байдикувала група молодиків, які «порушували» громадський спокій тим, що косо дивилися в бік Ющенка та супроводжуючих його депутатів. Аби не допустити неприємностей, їх працівники міліції відтіснили на периферію «народного віча» і, про всяк випадок, тримали під спостереженням. За іншою версією, наспіх сформоване провокативне «військо» з 30 осіб відразу ж втратило свою двадцятигривневу рішучість до дій, тільки-но побачивши ріденький міліцейський кордон. Управління СБУ офіційно не дало коментарів з приводу депутатського звернення, мовляв, депутатський запит отримали, згідно з законом депутату й відповімо. Але відсутність будь-яких провокацій наші чекісти все ж зможуть записати в свій актив — навіть якщо ніколи не стане відомо про те, робили перевірки вказаних осіб чи ні, і чи вживали оперативні заходи. Може, дійсно, не «есбешна» то справа — хуліганів (хай навіть політичних) ловити? Тоді що робила міліція? Начальник обласного управління МВСУ Михайло Цимбалюк повідомив наступне: — Отримавши лист-звернення народного депутата Василя Червонія щодо можливих провокацій проти Віктора Ющенка, ми оперативно перевірили всі вказані у ньому факти. Жоден з них не підтвердився. Зокрема, вказаних нардепом найманих виконавців провокацій, які начебто поселились в одному з рівенських готелів, насправді ні там, ні деінде в Рівному не виявилося. Тому можна припустити, що цих людей або взагалі у Рівному не було, або вони поквапливо виїхали з міста, коли ми почали все ретельно перевіряти та з’ясовувати. Тепер щодо начебто головного організатора провокацій, громадянина Миколи В. Він насправді колись служив у міліції, є пенсіонером МВС, але жодного відношення до якої б там не було протиправної діяльності, й зокрема провокацій, не має. І його зустріч в одному з рівенських кафе з кількома друзями була лише зустріччю друзів, а не учасників якогось зговору чи злого наміру. До речі, дізнавшись про що йдеться, пенсіонер Микола В. настійливо просив і вимагав покласти край чуткам-звинуваченням на свою адресу. Інакше він буде змушений звертатися за захистом своїх прав до суду.

На майдані та довкола …А в цей час у кабінеті міського голови на День міста панувала святкова атмосфера. Настільки тепла і дружня, що Віктор Чайка не захотів його покидати навіть коли до нього прийшла схвильована Світлана Богатирчук-Кривко — організатори мітингу забажали, щоб «народного президента» привітав від міської влади не заступник міського голови, а він особисто… Що ж, заходи безпеки на мітингу були вжиті. Крім особистої охорони Ющенка, в якій задіяні працівники спецпідрозділу «Альфа», на майдані патрулювали дружинники та міліціонери. Пильно стежили за недопущенням провокацій і проінструктовані рухівці. У той же час практично кожен бажаючий міг чи не впритул наблизитися до пана Віктора, а коли виникла потреба, то один рівенський хлопець дав свій плащ у користування Ющенку, аби той не змок на дощі. Для чого було робити депутатське звернення? Скоріше за все, цей крок був продиктований політичними мотивами, а не лише бажанням забезпечити порядок. Бо хіба представляв реальну загрозу для «народного президента» гурт нерозважливих хлопців «під прикриттям» відставного міліціонера? Кинутими яйцями в Месію (як це зробив в Одесі один розчарований студент) зіпсувати його політичний танок? Навряд. Політична гра в президентську рулетку, ставки в якій занадто високі, ще тільки розпочинається. Прояви купленого за 20 гривень невдоволення чи обурення ще будуть. Серйозні провокації ще попереду, на фоні майбутніх подій рівенські опереткові «терористи» виглядатимуть навіть смішно.

Все, що потрібно для успіху Після кількатисячного мітингу відбувся ще один величний (чи величальний?) захід. Виявилося, щоб відчути себе трішки американцем, не варто вирушати в далеку дорогу за океан. Достатньо мати приємну в усіх відношеннях зовнішність, одягти хороший костюм, поставити великий екран, куди спроектувати свою зовнішність та костюм і показувати це великій аудиторії прихильно налаштованих до вас людей. Щось подібне відбувається і на проповідях пасторів неоцерков, і на «семінарах» для розповсюджувачів косметики або препаратів для схуднення. На ситого американця такі шоу справляють враження. Це зрозуміли їх політики, і тому вибори, скажімо, в Америці — це, скоріше, розтягнута в часі церемонія вручення політичного «Оскара» черговому термінатору-губернатору чи ковбою-президенту. У нас, погодьтеся, дещо інша країна, і люди живуть інші. Але новітні технології західні (поки що виключно політичні) застосовують і в Україні. Тим, хто сумнівається, варто було відвідати Форум національно-демократичних сил Рівенщини, як гордо йменувалося зібрання майже тисячі представників практично з усіх виборчих дільниць області. Формування таким чином делегатського корпусу зібрання, очевидно, мало на меті щось дати його учасникам у практичному плані для дій на наступних президентських виборах. Тому, напевне, серед делегатів було 50 голів колишніх виборчих комісій різних рівнів. Та їм про роботу повідомили хіба що таке: «Наша Україна» готує навчальні центри та брошури про те, що потрібно робити у разі виникнення «позаштатних» ситуацій та порушень на виборах. Потужності таких центрів вистачить для підготовки однієї людини на кожну дільницю. Не зрозуміли своєї ролі й запрошені на Форум представники інших, не— «нашоукраїнських» партій. Здивовані запрошеннями соціалісти, комуністи та бютівці все ж із ввічливості та цікавості прийшли, але нічого, крім того, що у нас невдовзі буде «народний президент» Ющенко, не почули. Сам «майбутній президент» був, безумовно, окрасою зборів, які вже встигли назвати «найпредставницькішим форумом краю за останні півтора століття». Що не кажіть, а гарно виглядає Ющенко на сцені, стоячи з мікрофоном у руках на фоні чомусь повернутої донизу підкови. Після його виступу усі інші промовці з Києва, незважаючи на непересічність їх особистостей — політик Юрій Костенко, співачка Оксана Білозір, актор Іван Гаврилюк — виглядали тьмяно. Власне, своїми виступами вони й намагалися ще більше підкреслити велич і красу свого улюбленця.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також