Замість торгівлі – стаціонарна піч для випалювання деревного вугілля

1424 0

Ми у соцмережах:

Замість торгівлі – стаціонарна піч для випалювання деревного вугілля

На Рівненщині підприємець використовував не за призначенням землю: розмістив 8 бочок з деревним вугіллям замість об’єкта торгівлі

Державний контроль за шкідливими викидами в атмосферу не ведеться належним чином. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин підприємець отримав на безстроковий термін ще у 2015 році, однак розташував 8 бочок з випалювання деревного вугілля разом із стаціонарною піччю та здійснював свою господарську діяльність на земельній ділянці із цільовим призначенням, яка не відповідає умовам та цілям такої діяльності. Лише після впливу та супротиву громадськості на такі порушення відреаговано відповідними інстанціями.

Виробництво із випалювання деревного вугілля здійснювалося у селі Нова Любомирка Рівненського району з порушенням вимог законодавства, а саме - на земельній ділянці, яка повинна використовуватися для обслуговування будівель торгівлі. Крім того, дозвіл на викиди в атмосферне повітря стаціонарною піччю, яка працювала вже понад півроку, був відсутній. Ці обставини було з’ясовано під час спільного виїзного обстеження земельної ділянки комісією з числа представників Олександрійської сільської ради, поліції, органів державного контролю та місцевих жителів ще у січні 2021 року.

Люди хотіли дихати чистим повітрям, а тому небезпідставно скаржились в усі можливі інстанції на діяльність суб’єкта господарювання, який розташував у їх населеному пункті 8 бочок та одну стаціонарну піч для безперебійного (і вдень і вночі) виробництва деревного вугілля, порушуючи при цьому норми природоохоронного та земельного законодавства. Внаслідок протиправної діяльності мали місце неконтрольовані викиди шкідливих речовин у атмосферне повітря, утворювався стійкий і задушливий сморід, що негативно впливало на здоров’я людей, що живуть навколо.
Недобросовісному підприємцю громадськість висловила свою вимогу, щоб той повністю припинив виробництво, яку здійснює без необхідної дозвільної документації вже кілька років поспіль.

Факт нецільового використання землі підтвердили також спеціалісти Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, які за результатами колективної заяви людей провели у квітні 2021 року позапланову перевірку. Листом начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Оксани Овдійчук від 30.04.2021р. заявників повідомлено, що винну особу притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 53 КУпАП у вигляді штрафу. Також порушнику внесено припис та зобов’язано його в конкретний термін привести земельну ділянку до стану, придатного до використання її за призначенням. Державний нагляд (контроль) за станом виконання припису буде здійснено спеціалістами Держгеокадастру в червні 2021 року.
Крім того, Рівненською місцевою (тепер – окружною) прокуратурою розпочато за заявою жителів с.Нова Любомирка кримінальне провадження за ч.1 ст. 241 КК України за фактом забруднення атмосферного повітря внаслідок здійснення незаконної діяльності суб’єкта господарювання із випалювання деревного вугілля.
Тепер же, люди мають намір звертатися до губернатора області та правоохоронних органів із ініціативою розслідувати дії відповідної служби Рівненської обласної державної адміністрації, яка у 2015 році надала необмежений у часі дозвіл підприємцю на викиди забруднюючих речовин, не перевіривши при цьому цільове призначення землі, на якій розташовано майданчик з виготовлення деревного вугілля.

 

Громадська організація «Нова Любомирка»


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також