Замість трьох медколеджів — академія в Рівному

4555 2

Ми у соцмережах:

Замість трьох медколеджів — академія в Рівному

На Рівненщині було три медичних коледжі: дубенський, рокитнівський та рівненський, який ще мав філію у Костополі. Торік за рішенням Рівненської облради медколедж у Рівному реорганізували у медичну академію, яка випускатиме медсестер із вищою освітою і мала би «поглинути» інші освітні медзаклади області. Рокитнівське медучилище стало першим, до кінця року буде приєднано до академії й Дубенський коледж.

За приєднання Рокитнівського медучилища до Рівненської медичної академії депутати облради проголосували 14 червня. Училище перетворять на підрозділ академії, тож студенти та викладачі залишаться, але підпорядковуватимуться директору медакадемії Ростиславу Сабадишину.

Надія Венгрин, директорка Дубенського медичного коледжу:

— Протягом останніх чотирьох років було зроблено все, щоб дати медакадемії в Рівному зелене світло і поставити інші коледжі перед вибором: або закриття, або приєднання. Вплинула на цей процес і демографічна ситуація, і реформування галузі освіти. Наприклад, останніми роками ми не могли провести ліцензування спеціальностей за рівнем молодшого спеціаліста. Також кількість бюджетних місць у медколеджах звели до мінімуму. Хоча з державницької позиції незрозуміло, навіщо стільки медсестер-магістрів? Магістерський ступінь потрібен для тих, хто працюватиме заступниками головних лікарів з медсестринства, або для викладання в медичних освітніх закладах. Трьох-чотирьох вишів, які б випускали медсестер-магістрів, для країни було б достатньо.

Вже ухвалено закон про передвищу освіту, проте навряд чи нам дозволять залишитися у нинішньому статусі. Наразі переговори зі мною не ведуть, але з дня на день очікую, що з медакадемії запропонують приєднання. Мені не залишиться нічого іншого, як погодитися. До кінця року це питання буде порушено, проте ще на перше вересня ми набираємо студентів як зазвичай.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також