Замість трьох університетів у Рівному — один, але з інвестиціями

6993 0

Ми у соцмережах:

Замість трьох університетів у Рівному — один, але з інвестиціями

Попри запевнення міністерства, що реорганізація — це не тільки скорочення вищих навчальних закладів в Україні, а й покращення якості освіти, та, схоже, цей процес відбуватиметься не просто. У Рівному планується об’єднати три заклади — НУВГП, РДГУ та Луганський державний медичний університет, який через війну переїхав до нашого міста. Днями керівників цих університетів зібрали на нараду, на яку спеціально приїхав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Михайло Винницький, заступник міністра освіти:

— Рівне має вигідне географічне положення, достатньо відмежоване від кордону, тут є потужні вищі освітні заклади. Тому вважаю, що у вас є можливість для створення університету світового рівня. Такий заклад матиме непогану інвестицію — від 1 до 5 мільйонів доларів.

Олександр Коваль, начальник Рівненської ОВА:

— Для Рівненщини — це вікно можливостей, яким ми повинні скористатися. Вважаю, ми стоїмо на порозі історичного фундаментального рішення. Це хороша можливість як для Рівненщини, так і загалом для розвитку освіти. Упродовж цього року ми маємо закласти фундамент для реалізації проєкту. Тому наступну зустріч з цього приводу домовилися провести вже найближчим часом.

Руслан Постоловський, ректор РДГУ:

— Нам говорять про об’єднання та якісь покращення. Однак ми усі розумні люди. Якщо буде об’єднання, то й відбудеться об’єднання кафедр, деканатів та іншого. За такої умови 60% викладацького складу може залишитися без роботи. Цікаво, чи міністерство має де цим людям запропонувати нову роботу?

Також мені важко зрозуміти, як можна об’єднувати наші профілі. Наприклад, НУВГП готує спеціалістів з гідромеліорації, вкладання каналізації та інших речей. РДГУ готує вчителів, вихователів та викладачів. Це основний напрям нашої роботи. І тут ще й є медицина. Взагалі дивно, як це має бути пов’язане. Хоч я знаю, що схоже пропонують зробити по всій країні. Наприклад, у Миколаєві хочуть об’єднати будівельний та педуніверситет.

Звісно, що ми люди підневільні. Тому будемо змушені виконати те, що вирішать у Міністерстві освіти. Але скажу наперед, якщо після цього об’єднання відбудеться скорочення викладацького складу університетів, то будуть акції протесту. Ніхто не погодиться під час війни залишитися без роботи та шматка хліба.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також