Запах сечі, брудні матраци, синці та крики про допомогу: результати моніторингу пансіонату для старших у Рівному

7890 0

Ми у соцмережах:

Запах сечі, брудні матраци, синці та крики про допомогу: результати моніторингу пансіонату для старших у Рівному

В Рівненській області діє приватний пансіонат для людей похилого віку «Тепло любих». Днями його відвідали представники омбудсмена. І були вражені побаченим. Детально описали все у звіті для омбудсмена Лариси Денісової.

 На час візиту в закладі перебувало 28 осіб. Монітори зафіксували недотримання встановлених вимог щодо площі на одну особу. У чоловіків поруч з ліжками були виявлені пластикові пляшки для випорожнень. На одній з тумбочок виявлено брудну обрізану пластикову пляшку, з якої через трубочку підопічний пив воду.

У всіх кімнатах пансіонату відчувався різкий запах сечі. У підопічних, які не можуть себе обслуговувати, не стрижені нігті, всі підопічні недоглянуті. Постільна білизна має зношений вигляд. Підопічні закладу поскаржилися моніторам на випадки жорстокого поводження з боку персоналу. В одній з кімнат перебувала жінка з великим синцем на обличчі. Дружина власника пансіонату повідомила, що рідні підопічної знають про випадок, а жінці, нібито, була надана необхідна медична допомога. Родичі підопічної, які прибули до пансіонату, були шоковані побаченим та звернулися до поліції із заявою.

Також під час конфіденційного спілкування підопічні скаржилися на заборону виходити за територію пансіонату, попри те, що більшість з них є дієздатними.

Договори про послуги не підписані надавачем послуг. У частині договорів відсутні підписи підопічних, які б підтверджували їхню згоду на перебування у закладі. Трудові договори, що підтверджують працевлаштування персоналу закладу, не були надані моніторам для ознайомлення.

Прийом лікарських засобів підопічними здійснюється без відповідних лікарських призначень, а догляд за станом здоров’я підопічних здійснює непрацевлаштована медична сестра, яка зі слів дружини власника пансіонату, перебуває на стажуванні.

У підвальному приміщенні моніторами були виявлені кімнати з матрацами зі слідами випорожнень та пластмасові відра. Підопічних у цих приміщеннях не було, але люди, які живуть поруч повідомили, що працівники пансіонату розповідали їм про утримання підопічних у підвалах. Також сусіди повідомили, що неодноразово чули з пансіонату крики про допомогу.

В будинку не здійснюються протиепідемічні заходи та не дотримуються карантинні вимоги.

Про виявлені порушення повідомлено поліцію та прокуратуру. За фактом виявлених порушень відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.125 (умисне легке тілесне ушкодження), ч.1 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України та розпочато досудове розслідування.

Ситуація перебуває на особистому контролі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.

Візит до пансіонату здійснювався у рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Рівненській області Андрія Преподобного та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Рівненській області Сергія Іллюка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також