Багато хто вважає, що це шкідливо — вода під час їди розбавляє шлунковий сік.
Деякі фахівці пояснюють шкідливість запивання їжі так: перетравлювання їжі починається ще в ротовій порожнині за допомогою слини, якщо ж вживати рідину, то слина втрачає свої властивості й перший етап перетравлення їжі пропускається. Крім того, вода провокує зменшення фізіологічної концентрації шлункового соку.
Втім, існує й протилежна думка фахівців. Приміром, кандидат біологічних наук, біохімік-аналітик, нутриціолог, медичний науковий співробітник Венеціанського інституту молекулярної медицини Наталія Наумова запевняє, що шкоди від вживання води під час їди немає:
— Шлунковий сік прекрасно адаптується до вмісту шлунка: він миттєво реагує на вміст. Як розбавляється, так і концентрується. Крім того, вода дуже швидко проходить зі шлунка далі шлунково-кишковим трактом. Вода ще й пом’якшує харчову грудку та її проходження тим же шлунково-кишковим трактом. Перетравлювання і засвоєння поживних речовин відбуватиметься легше і швидше.