Заповідних зон стане більше

1435 0

Ми у соцмережах:

Заповідних зон стане більше

На Рівненщині розширюють територію парків, які закон захищатиме по-особливому. Йдеться про національні парки та пам’ятки садово-паркового мистецтва.

У вересні на Рівненщині з’явився національний парк «Нобельський», а днями Рівненська ОДА створила комісію, яка має вивчити, як можна розширити Дермансько-Острозький парк. І на цьому не кінець — на наступній сесії облрада планує створити парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Горбаківський» у селі Горбаків Рівненського району.

За словами директора департаменту екології Володимира Захарчука, ініціатива створити «Горбаківський» належить сільраді. Парк у селі був і раніше, проте місцеві хочуть його зберегти і наполягають: там є цінні дерева та чагарники. Площа парку-пам’ятки має сягати 3,6 га.

Натомість національний природний парк «Дер­ман­сь­ко-Остро­зь­кий», який створили ще наприкінці 90-х, хочуть суттєво збільшити.

Сьогодні площа парку — близько 5 тисяч гектарів, — коментує Володимир Захарчук. — Але спочатку планували, що він буде більшим і простягатиметься не лише у Здолбунівському та Острозькому, але і в Дубенському районі. Проте лісокористувачі в останньому у 90-х не погодили передання масивів під парк. Комісія вивчить, чи можна це змінити сьогодні і збільшити парк на 3 тис. га.

До слова, створення національного парку «Нобельський», хоч той і має зберегти від зникнення унікальну флору та фауну Зарічненського району, викликало ажіотаж у місцевих мешканців. Ті почали побоюватися, що їм заборонять збирати ягоди та гриби у лісах. Втім, за словами п.Захарчука, перейматися селянам нічого. Національні парки поділено на чотири зони. Ті, що ближче до населених пунктів, входять у так звану господарську зону, де суворих обмежень немає. Безпосередньо заповідна зона у національних парках навіть в екологічно стабільних регіонах не перевищує третини площі, а на порушених природних територіях її частка — тільки 10-15%.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також