Запрошує в гості тих рівнян, у кого «немає села»

3331 0

Ми у соцмережах:

Запрошує в гості тих рівнян, у кого «немає села»

Рівнянка Тетяна Гонтар, успадкувавши хату від батьків у селі Новоукраїнка, переїхала з Рівного туди жити з доньками. І вже цього літа Тетяна хоче запрошувати міських жителів до своєї агросадиби.

— Переїжджати з міста в село було непросто, — зізнається Тетяна. — У дівчаток в Рівному — школи і гуртки. Насправді ми цього й не планували. Просто коли почалася пандемія, поїхали з міста. І тут зрозуміли, що таке жити в безпосередній близькості до природи, наскільки це класно. Наприклад, елементарне рубання дров викликало в дівчат неабиякий ентузіазм. Вони хотіли навчитися це робити, а ще забивати власноруч гвіздки, майструвати щось, працювати своїми руками.

Тетяна облаштувала для дівчаток ігрову зону на подвір’ї. Влітку ходила з доньками по малину в ліс, який одразу за парканом. Помалу призвичаїлися готувати їжу в літній кухні. І навіть з настанням морозів вирішили, що вже тут і залишаться.

— Якогось вечора перед Новим роком ми з доньками лежали разом в одній кімнаті, і хтось із нас озвучив ідею завести віслюка, — розповіла Тетяна. — І я подумала: а чому б і ні? Всі заводять кіз, корів, а ми ж можемо й віслюка. Адже хотілося порадувати дівчат. На віслюках можна їздити. Почитала, що це невибаглива тварина, і почала шукати в Інтернеті, хто продає. І так надибала ферму у Вінниці, де займалися їхнім розведенням. Зідзвонилася з ними і врешті таки придбала двох віслючок. Як ми їх везли в Рівне — ціла пригода. Але доньки були неймовірно щасливі, а з ними і я. Звичайно, минув деякий час, поки тварини адаптувалися, а ми — до них. Їм лише чотири роки, а віслюки живуть 35. Я консультувалася з тренерами з кінного клубу «Патріот» щодо того, як починати їх об’їжджати. Скоро приступимо.

Тетяна Гонтар хоче облаштувати агросадибу для тих рівнян, які не мають села, але бажали б неподалік міста провести на природі вихідні. У Козлинському лісі поряд можна вийти на прогулянку і заодно назбирати малини і суниць або ж грибів. На подвір’ї можна посмажити шашлик. Є лазня і гойдалки.

— Також мрію відкрити в себе табір для дітей, адже в тій же Німеччині це дуже популярно, — ділиться планами Тетяна. — Для дітей дуже важливо бути в контакті з природою. Ми б навчали їх дбайливо ставитися до навколишнього середовища, прибирати в лісі, гратися з тваринами і доглядати за ними. Є ідея влаштовувати для дітей ігри на свіжому повітрі з аніматорами.

Рівнянка каже, що зараз дуже важливо подбати про ліс, захаращений сміттям та чагарниками, які ніхто не чистить. Тому час від часу організовує суботні толоки. Долучитися до прибирання лісу можуть усі охочі.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також