Заражені на коронавірус — серед рівнян

99380 0

Ми у соцмережах:

Заражені на коронавірус — серед рівнян

На ранок середи у Рівненській області не було зафіксовано жодного випадку захворювання на COVID-19. Насправді ж ніхто не знає, скільки в області справді заражених, чи не помирали уже від цієї хвороби. Робити тести на коронавірус розпочали відносно недавно, тестують і зараз нечасто, тож поява перших офіційних смертей від цієї хвороби, вірогідно, питання кількох днів.

Це підтвердив Роман Сафонов, головний державний санітарний лікар області:

— 29 підозрілих випадків відкинуто і не підтверджено нашою лабораторією. Однак потрібно чітко розуміти, що як в Україні, так і на Рівненщині є немала кількість людей, які мають це захворювання. Тому й було введено карантинні заходи.

Чому ці люди не потрапляють до лікаря? Переважна більшість хворих мають легку форму. Люди думають про COVID-19 як про щось тяжке і апокаліптичне. У перебігу захворювання тяжке, для багатьох — із високим рівнем летальності. Але маючи ті ж самі симптоми, що й ГРВІ в попередні роки, людина навіть не може подумати, що це COVID-19. Через це його розповсюджує. Математичне моделювання вказує, що в Україні є значна кількість таких людей. Тиждень-два і ми будемо бачити на прикладі тяжких випадків, що вірус циркулює в Україні та на Рівненщині.

Роман Сафонов

COVID-19 не можна вважати набагато небезпечнішим за інші види грипу. За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% хворих мають легкі симптоми. Найбільше страждають люди, в яких є супутні захворювання: гіпертонія, діабет, онкологічні чи хвороби органів дихання. Проте вірус надзвичайно швидко поширюється — і в цьому його найбільша небезпека. Яскравий приклад — Італія, яка вчасно не відреагувала на карантинні заходи і де хвороба поширилася з такою швидкістю, що галузь охорони здоров’я не здатна допомогти всім хворим. У деяких провінціях Італії смертність сягає понад 10%, хоча загалом у світі від цієї хвороби помирає 3–4% інфікованих. Швидкому поширенню вірусу в Італії, вважають експерти, сприяло і те, що там вчасно не виявляли і не ізолювали щойно заражених хворих, як, наприклад, це роблять у Німеччині чи Тайвані. А вчасно виявити — один із ключових способів зупинити розповсюдження вірусу. Адже симптоми у хворого на COVID-19 можуть проявитися тільки через 14 днів.

Україна, попри начебто вчасно оголошений карантин, йде поки що за італійським сценарієм. Через нестачу тестів на COVID-19 перевіряли і надалі перевірятимуть лише очевидно хворих людей, які потраплятимуть до лікарень. А госпіталізують зазвичай в Україні тих, хто вже має ускладнення у вигляді пневмонії. До слова, з початку року в області від вірусної пневмонії уже померли 62 особи. Торік на цю пору було на близько 20 смертей менше.

У вівторок Рівненщина отримала 1878 тестів для полімеразної ланцюгової реакції, яка точно встановлює, хвора людина на COVID-19 чи ні, та 5 тисяч експрес-тестів. Це частина благодійної допомоги, яку надав Китай. Усі ПЛР-тести передали Рівненському обласному лабораторному центру МОЗ, який і досі проводив тестування на визначення COVID-19 в області. Тисячу експрес-тестів отримає інфекційне відділення при Рівненській ЦМЛ, 500 — Сарненська ЦРЛ, які мають спеціальні бокси для хворих на COVID-19. Решту розподілили між військовим госпіталем, обласними дитячою та дорослою лікарнями, «чорнобильською» лікарнею та ЦРЛ, які мають інфекційні відділення.

Попри те, що тестів в області побільшало і вже з’явилася інформація, що українські фармвиробники візьмуться виготовляти також відповідні реагенти, пройти тест на COVID-19 можуть наразі лише госпіталізовані хворі. Поки не буде відповідного наказу МОЗ — нічого не зміниться.

— Відповідно до наказу МОЗ, який затвердив стандарти медичної допомоги хворим на COVID-19, ми маємо чіткий алгоритм дій. Діагностика швидкими тестами буде лише у закладах вторинної та третинної меддопомоги, — зазначає заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник. — Тобто швидкі тести робитимуть лише госпіталізованим: хворим на COVID-19 або тим, у кого підозрюватимуть цю хворобу. Окрім того, їх робитимуть після того, як уже проведуть швидкі тести на грип А і Б. Якщо буде позитивна реакція на COVID-19 швидкими тестами, тоді матеріали з лікарні відправлятимуть на полімеразну ланцюгову реакцію. ПЛР-тести на Рівненщині має можливість робити не лише лабораторний центр, а й Центр громадського здоров’я. Також має відповідне обладнання та готується купити ПЛР-тести обласний діагностичний центр.

Лабораторний центр МОЗ у Рівному щодня проводив 5-8 ПЛР-тестів, які з високою точністю встановлюють, заражена людина коронавірусом чи ні. Жоден випадок поки не був позитивним. Не підтвердилося і те, що мала коронавірус жінка, яка померла від пневмонії у дубенській лікарні.

Швидкі тести, які отримають лікарні, значно менш точні і взагалі не можуть встановити, хвора людина чи ні, у перші дні після зараження. Вони реагують уже на вироблені в організмі антитіла. Саме тому їх застосовуватимуть у лікарнях, куди потрапляють пацієнти з вираженими ознаками хвороби та ускладненнями.

Нагадаємо, що найпоширенішими симптомами COVID-19 є лихоманка, сухий кашель і втома. При появі таких симптомів або якщо ви знаєте, що контактували з хворими на коронавірус, потрібно самоізолюватися, аби не заразити інших, особливо людей старшого віку і тих, хто має супутні захворювання. Також одразу потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю, а якщо ви не змогли зв’язатися з ним — на гарячу урядову лінію 1545 чи на 103. Хворих з лихоманкою та підозрою на коронавірус забирають автомобілі екстреної меддопомоги та доставляють у підготовлені інфекційні відділення у Сарнах та Рівному. Лікарі наголошують, що самому добиратися до медзакладу та піддавати загрозі інших людей не варто.

Тим часом виявилось, що понад 220 апаратів штучної вентиляції легень, про які звітувало управління охорони здоров’я, у більшості не придатні для порятунку хворих з вірусною пневмонією, спричиненою COVID-19. Наразі волонтери та бізнес збирають кошти на екстрену купівлю нових апаратів ШВЛ, заклали відповідне фінансування і у держбюджеті, проте процедура закупівлі може затягнутися, незважаючи на проголосовані парламентом закони, які дозволяють купувати медичні апарати та ліки для боротьби з коронавірусом швидкими темпами. Апаратів просто не вистачатиме.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також