Зарічне без вірусу, бо далеко від Рівного

1986 0

Ми у соцмережах:

Зарічне без вірусу, бо далеко від Рівного

У Рівненській області, станом на ранок 20 травня, виявлено 1259 випадків захворювання на COVID-19. За цим показником Рівненщина входить в п’ятірку областей, де виявлено найбільшу кількість хворих на коронавірус. Це пояснюють тим, що й тестів на Рівненщині проведено значно більше, ніж в інших областях. Однак є й те, що не підлягає поясненню, — за два місяці карантину в Зарічненському районі не було виявлено жодного хворого. Перший і поки єдиний випадок зафіксовано тільки цього вівторка: 63-річна жінка з села Голубне Зарічненського району лікувалась у Рівному і днями повернулась додому. Та все ж чому вірус обминає Зарічне?

Олег Вівсянник, начальник обласного управління охорони здоров’я:

— Імовірно, що це пов’язано з мінімальною міграцією населення. Адже зараз закрито кордони, а велика частина Зарічненського району межує з Білоруссю. Однак медичні працівники обстежують всі імовірні підозри. Було зроблено 34 ПЛР-тести хворим з підозрою.

Віктор Кушнерук, голова Зарічненської РДА:

— Особисто я це пов’язую з тим, що у нас в районі одразу було запроваджено суворий карантин. Все було закрито: і ринки, і магазини. У людних місцях на території усіх сільських рад проводилася дезінфекція. Це стосується як державних установ, так і вулиць із зупинками громадського транспорту. Скупчень біля відділень банків намагаємося не допускати, всі відвідувачі приходять в масках.

Заїжджих у нас не було. Тих людей, що повернулися із заробітків, було близько 300. Поліція уважно стежила, чи дотримуються вони самоізоляції. У селах були випадки, коли сусіди телефонували сільському голові та повідомляли про тих, хто приїхав із-за кордону. Виникла така ситуація, що сусід стежить за сусідом. Про нас уже жартують, що в двох місцях на планеті безпечно від коронавірусу — в Пентагоні та Зарічненському районі.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини:

— Це загальновідома тенденція — чим далі від обласного центру, тим менше хворих. Крім того, Зарічненський район межує з районами, де небагато хворих. Потрібно також враховувати територію та кількість населення. Зарічне — це не Рівне, де люди живуть дуже щільно. Для нас це було очікувано. Так само очікувано було і те, що коронавірус буде поширюватися у Рокитнівському районі, де специфічна демографія з великою кількістю дітей. Тому там так багато випадків, коли вірусом хворіли сім’ями.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також