Заробітчани загинули в аварії у Польщі

8012 0

Ми у соцмережах:

Заробітчани загинули в аварії у Польщі

В автокатастрофу біля міста Люблін потрапив у неділю вночі мікроавтобус, в якому семеро рівнян їхали на заробітки до Польщі. На місці аварії загинули троє з них. Четверо були доставлені в шпиталь міста, та один з травмованих помер у лікарні через два дні. Розслідування у справі ДТП проводить комендатура поліції міста Люблін.

За інформацією польської поліції, ДТП сталася в неділю 5 червня о 22.30 на об'їзній, кільцевій автотрасі Любліна неподалік від селища Турка. Водій мікроавтобуса «Фіат Добло» з українськими реєстраційними номерами, який їхав у напрямку Варшави, не впорався з керуванням і на швидкості врізався у металевий відбійник. Після цього авто перекинулось, і у нього в'їхав позашляховик «Хонда» з польськими номерами, який рухався позаду в тому ж напрямку. Поліція Любліна також повідомила, що внаслідок ДТП з семи людей, які були в мікроавтобусі, троє загинули на місці, а четверо із травмами різного ступеня тяжкості були доставлені в шпиталі міста. Один з потерпілих - у дуже тяжкому стані. До лікарні потрапили також двоє пасажирів «Хонди». Експертиза показала, що водії обох авто були тверезими. Про те, що в ДТП під Любліном потрапили мешканці Рівненщини, стало відомо в понеділок зранку. Спершу про це повідомили поліцейські Любліна, а згодом підтвердили в Генеральному консульстві України в Любліні та в Міністерстві закордонних справ України.

ДТП Люблін

Однак інформація про особи загиблих та потерпілих з'явилася тільки у вівторок, й та неповна. Сергій Сидюк, т.в.о генконсула України в Любліні, пояснив це тим, що аварія була тяжка, важко було розібрати, де чиї документи, процес ідентифікації був дуже ускладненим:

- У вівторок в центрі судової медицини у Любліні було проведено процедуру впізнання тіл трьох загиблих - з допомогою однієї людини, яка майже не постраждала в ДТП, та чоловіка однієї із жертв, а також українського консула та представників поліції. Встановлено прізвища усіх загиблих і поінформовано про це МЗС, МВС і Державну міграційну службу України, а також у телефонному режимі родичів загиблих.

Сергій Сидюк також повідомив, що українське консульство в Любліні вживає заходів, щоб допомогти родичам постраждалих, аби вони могли приїхати до Польщі, а також допомагає в оформленні необхідних документів для повернення тіл загиблих на батьківщину. Як стало відомо «РВ», рівняни їхали на сезонні заробітки, один чоловік працювати на будівництві, решта - збирати полуниці. На місці ДТП загинули 40-річні млинівчани Тетяна та Микола Мазуркевичі, в яких залишились двоє синів, та 30-річна Іванна Степанчук з села Рудка Демидівського району, мати чотирьох малолітніх дітей. У шпиталь Любліна були доставлені водій «Фіат Добло» 35-річний Юрій Черех з села Бокійма Млинівського району, 52-річна Ніна Івасюк з села Полуничне Радивилівського району, 31-річна Оксана Гладиш з села Плоска Дубенського району та 28-річний Олег Гарбар з Млинова.

ДТП Люблін

Життя Олега Гарбара, який був доставлений в лікарню в критичному стані, обірвалося у вівторок. Ще не знаючи цього, у цей день його дружина прийшла з двомісячним немовлям на руках в управління ДМС в Рівненській області, щоб виготовити терміново закордонний паспорт та поїхати до чоловіка. В середу паспорт уже був готовий, але він не знадобився. Забирати померлого Олега поїхав його батько. Сергій Домарацький, селищний голова Млинова:

- Тато Гарбара, взнавши, що життя сина лікарі врятувати не змогли, поїхав сам у Польщу. Коли він був у пункті пропуску «Ягодин», ми додзвонились до нього, бо вже дійшли домовленості з консульством у Любліні, як краще, швидше та дешевше доставити всіх чотирьох загиблих додому. Річ у тім, що в Польщі перевозити тіла можна тільки спеціалізованим транспортом. В нас одна фірма хотіла за це півтори тисячі євро. Але консул Сергій Сидюк пообіцяв ці клопоти взяти на себе. Вони організують перевезення тіл спецтранспортом до кордону, а з нашого боку за тілами поїде рефрижератор, який надає наш місцевий підприємець. Орієнтовно це буде зроблено в п'ятницю, бо ще оформляємо всі необхідні документи… Біда страшна. В Олега залишились молода дружина та двомісячне немовля. В Мазуркевичів - двоє дітей, а їхні батьки старі та немічні. А в Іванни з Демидівщини, яка їхала на заробітки до свого чоловіка Василя, що вже працює в Польщі, - четверо діток… Постраждалі в ДТП Юрій Черех та Ніна Івасюк ще перебувають у шпиталі, лікарі кажуть, що загрози для їхнього життя немає. Оксана Гладиш, яка фактично не постраждала, виявила бажання залишитися в Польщі, й роботодавець пообіцяв допомогти їй потрапити до місця роботи. Молода жінка поїхала збирати полуниці, бо потребує грошей на лікування шестирічної доньки.

ДТП Люблін

Тим часом розслідування у справі ДТП проводить комендатура поліції міста Люблін. За однією з версій поліцейських, в автомобілі «Фіат Добло» могла зазнати пошкодження шина, після чого водій втратив управління транспортним засобом, що і призвело до трагедії. Однак вони наголошують, що говорити про це достеменно можна буде тільки після спеціальних експертиз і досліджень. Справа перебуває на оперативному контролі Генерального консульства України в Любліні.

Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також