Засинаю «на ходу»! Сонливість вказує на втому, але може бути й симптомом хвороби

164 0

Ми у соцмережах:

Засинаю «на ходу»! Сонливість вказує на втому, але може бути й симптомом хвороби

Постійна сонливість може бути викликана різними хворобами, але часто причина може бути набагато простішою — звичайне недосипання. Важливо спати від 7 до 9 годин. Але може впливати на людину не лише кількість сну, а й якість. Наприклад, добре виспатися можуть заважати світло, шум, незручне ліжко або некомфортна температура.

Частіше стикаються з проблемами зі сном і сонливістю ті люди, які мало рухаються. Якщо людина дуже втомлена фізично через важку фізичну роботу або активні заняття спортом, також можуть виникнути проблеми зі сном і денна сонливість.

Причиною сонливості може бути порушення циркадних ритмів сну — це своєрідний внутрішній годинник, який регулює засинання і пробудження. Ці ритми можуть бути збиті, якщо людина постійно засинає і прокидається у різний час. Якщо є збій, то може або виникати сонливість ще ввечері, або навіть пізно вночі ще не хочеться спати. Як наслідок — у людини може розвиватися недосип, якщо, наприклад, вона не може заснути до третьої години ночі, а вранці уже потрібно бути на роботі.

Те, що ми їмо, теж дуже впливає на сон. Наприклад, швидкі вуглеводи, які містяться у картоплі, білому рисі, солодощах тощо, швидко насичують організм глюкозою й викликають приплив сил. Але цей ефект короткотерміновий, і вже за короткий проміжок часу рівень енергії знову падає, з’являється слабкість і сонливість. Тому краще їсти складні вуглеводи, які дають енергію на довгий період.

Сонливість можуть викликати й інші продукти. Серед них — алкоголь, багато чаю чи кави, спеції, гострі продукти, важка їжа на вечерю, жирні продукти та «важкі» сорти м’яса перед роботою.

Якщо постійно хочеться спати, це може вказувати на нестачу вітамінів в організмі. Зокрема, подібний ефект може викликати недостатня кількість таких вітамінів, як B1, B2, B3, B5, B6, B9, B8, B12, D, C, залізо.

Якщо ви приймаєте якісь ліки, варто уважно прочитати інструкцію, в якій повинно бути вказано, які побічні дії викликають ці медикаменти.

Іноді сонливість може бути симптомом якогось захворювання. Якщо ви нормалізували режим сну, подбали про те, щоб не перевтомлюватися та отримувати потрібні вітаміни, а цей симптом все одно не проходить — тоді краще звернутися до лікаря.

Серед інших, можливий синдром хронічної втоми — такий діагноз може поставити лише лікар. Найчастіше синдром виявляють у людей старше 40 років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також