Затримання на хабарі у РДГУ: «заслуженого» на хліб не намастиш…

10637 0

Ми у соцмережах:

Лілія Савчин

У березні цього року Володимир Зеленський присвоїв звання «Заслужений діяч мистецтв України» рівнянці Лілії Савчин, яка очолює кафедру хореографії у Рівненському державному гуманітарному університеті. Окрилена довірою глави держави викладачка вирішила додати до морального задоволення ще й матеріальне — доручила студентам-випускникам зібрати їй грошей у якості подарунка до іспиту. На цьому і погоріла — студенти повідомили про вимагання хабара «куди треба».

Нагадаємо, що попередник 58-річної Лілії Савчин на цій посаді 70-річний Володимир Годовський, теж «заслужений», грошей не брав — студентки розраховувалися із ним жіночими ласками. Аж поки про це не доповіли «куди треба». Залишилось дізнатися, чим братиме хабарі наступний завідувач кафедри хореографії і чи встигне Зеленський дати йому «заслуженого»?

Все почалося з того, що один із студентів повідомив поліції, що Лілія Савчин вимагає гроші за успішне складання випускного іспиту. Першу частину неправомірної вигоди у розмірі 100 доларів США викладачка отримала 24 червня. Операцію з викриття підозрюваної провели 30 червня. Працівники слідчого управління поліції спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань дочекалися, поки студент занесе їй 600 доларів «подяки». Після цього слідчі в її кабінеті задокументували злочин. Під час операції Лілії Савчин стало зле, і «швидка» забрала її до лікарні. Тим часом поліція провела обшук у неї вдома.

Марія Юстицька, речниця поліції Рівненщини:

— Було задокументовано, що викладачка вимагала гроші зі старости, яка мала зібрати хабарі з цілої групи. За вказаним фактом слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Зараз підозрювана перебуває у лікарні під наглядом поліції. Вирішується питання про повідомлення їй підозри та обрання міри запобіжного заходу.

Руслан Постоловський, кандидат на посаду ректора РДГУ:

— Для мене стало несподіванкою, коли я дізнався від поліції, що викладача «взяли» у кабінеті з грошима. Дуже дивно, для чого було таке робити. Адже людина нещодавно отримала звання «заслуженого». Більше того, іспити, які складають студенти, зараз проходять в онлайн-режимі. Кожен студент складає їх самостійно на комп’ютері. Не знаю, як можна на це вплинути. Якщо там здавали усе за гроші, то вважаю за правильне узагалі скасувати цим студентам дипломи. Хай здають все по-новому і чесно.

Після ситуації з Володимиром Годовським були великі проблеми на кафедрі, бо він був єдиним заслуженим діячем мистецтв України. Якщо коротко, то він був професором та великим спеціалістом з танців. Замість нього Лілію Савчин призначили тільки тому, що вона була єдиним кандидатом наук. Зараз там ще є одна людина, яка має таке наукове звання. Більше того, деякі працівники на кафедрі отримали звання заслужених діячів мистецтв. Тому кафедра уже більш-менш повноцінна.

Коли я був ректором, то кожного року ми давали таке розпорядження по університету про боротьбу з корупцією. Кожного екзаменатора попереджали, що він буде нести відповідальність перед законом, якщо здійснюватиме корупційні вчинки. В тому числі й хабарництво. Кожен викладач розписувався, що знає про це. Пані Ліля теж підписувалася. Усі ми люди дорослі, а відповідальність у нас індивідуальна. Тепер заключне слово мають сказати поліція та суд. Звісно, що ця ситуація є неприємною для університету.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також