Застілля — без переїдання

698 0

Ми у соцмережах:

Застілля — без переїдання

Напередодні Нового року, який часто відзначають застіллям, оприлюднено статистику, яка свідчить, що після святкувань українці найбільше страждають від отруєнь, нападів холециститу чи панкреатиту і навіть від інфарктів. Щоб запобігти таким наслідкам, святкувати треба правильно. Ось декілька порад від лікарів.

Не будьте голодними перед тим, як сядете за святковий стіл. Їжте протягом дня, дотримуйтеся режиму. Тоді не буде переїдання.

Якщо передбачається, що святкування буде довге і страв буде багато, робіть перерви між прийманнями їжі 3–4 години, не сидіть лише за столом, в очікуванні чергової страви, а рухайтесь. Так вірогідність переїдання різко знижується.

Робіть вибір, що їсти. Наприклад, складаючи свою порцію, до однієї частини будь-якої м’ясної або рибної страви беріть дві частини овочів. Якщо такої можливості немає і ви потрапили за стіл, де салати тільки з майонезом, тоді визначте для себе одразу величину порції, що наповнить вашу тарілку.

Лікарі радять також приділити більше уваги не кількості страв, а їхній якості. Нехай буде не «тазик» олів’є, а, наприклад, салат з креветками і запечена у фользі риба. Так, у нас новорічна традиція їсти олів’є. Але ж можна з’їсти його ложку. Та й хіба не можна інколи змінювати традиції?

Отримуйте естетичне задоволення від їжі. Їжте повільно, смакуючи кожен шматочок, ви нікуди не поспішаєте. Це також зменшує ризик переїдання, адже насичення від порції їжі настає через 15−20 хвилин.

У перервах між прийманнями їжі вживайте воду, бо зазвичай разом із святковою їжею надходить багато солі та жиру. Ваш організм потребуватиме рідини для підтримки водно-сольового балансу.

У новорічну ніч більше рухайтеся, виходьте на свіже повітря.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також