Застосування мікроскопів у криміналістиці

614 0

Ми у соцмережах:

Застосування мікроскопів у криміналістиці

Ми звикли, що мікроскопи зазвичай використовуються в клініках та медичних установах при проведенні досліджень, в біологічних лабораторіях, або в освітніх закладах для навчання. Але існує ще один напрямок, де необхідне обов’язкове застосування мікроскопів - криміналістика.

Криміналістичні мікроскопи - це особливі оптичні пристрої, що використовуються для аналізу та порівняння двох зразків. Отримані результати впливають на висновок експертів та відіграють вагому роль у розкритті злочинів. Саме з цих причин обладнання відрізняється від звичайних лабораторних мікроскопів підвищеною точністю та якістю.

Особливість криміналістичних мікроскопів
 
Як і будь-яке специфічне обладнання, дані мікроскопи мають свої унікальні особливості. В цьому випадку це здвоєна конструкція, з двома однаковими об'єктивами та єдиним оптико-механічним модулем: тубусом та світлодільним пристроєм. 
 
Така будова дозволяє виконувати низку важливих задач, наприклад:
 

- Повністю чи частково накласти об'єкти один на одного.

- Порівняти два предмети у єдиному візуальному просторі.

- Дослідити кожний зразок під багаторазовим збільшенням. 

 
Значення криміналістичних мікроскопів
 
Основна задача пристроїв  - це проведення порівняльної експертизи в судовій балістиці та трасології. Об’єктом дослідження можуть бути: документація, гільзи, кулі, відбитки пальців, волосся, тканинні волокна та інше. 
 
За допомогою приладів можна:
 

- Спостерігати та аналізувати об'єкти у різних режимах.

- Виконувати дослідження з контрастуванням.

 - Отримувати зображення з підвищеною роздільною здатністю кольору. 

Через те, що вихідний матеріал може не зберегтися з природних причин (наприклад, розкладання живих тканин), важливим моментом буде оснащення приладів цифровими фото- та відеокамерами. Така комплектація дозволить зафіксувати весь перебіг дослідження та гарантує 100% точність результатів. 
 
Криміналістичні мікроскопи застосовуються в  експертних медико-криміналістичних центрах та дослідницьких інститутах, держорганах, які займаються трасологією та балістикою. Обрати такий мікроскоп досить складно. Слід врахувати тип джерела світла, роздільну здатність, фільтри, можливість використання контрастних середовищ, реактивів. Також важливим є наявність точного синхронного калібрування.

Де придбати мікроскоп для криміналістики?
 
Виробники постійно вдосконалюють асортименті лінійки та створюють нові актуальні моделі. З одним із актуальних стереомікроскопів, що використовується в криміналістиці, можна ознайомитися за посиланням. Це Nikon SMZ 1270 / 1270i від японського виробника Nikon. Прилад пропонує найвищий у своєму класі коефіцієнт збільшення та найсучаснішу оптику. Об’єктиви серії WF забезпечують рівномірну яскравість зображення навіть при роботі в широкому полі зору та при малому збільшенні, а оснащення інтелектуальними функціями дозволяє автоматично визначати поточний коефіцієнт збільшення.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також