Затопить 60 сіл області?

4063 0

Ми у соцмережах:

Затопить 60 сіл області?

Цієї весни Рівенщина знову потерпатиме від повені, яка за прогнозами розпочнеться наприкінці березня. Мало того, невідворотне, як для заболоченої, з багатьма річками, озерами ставками і водосховищами нашої області, стихійне лихо може повторити небачені масштаби 1999 року. Тоді за лічені години було затоплено і підтоплено 89 сіл зі 100 тисячами мешканців, понад 30 тисяч га сільгоспугідь, знесено мости і лінії електропередач, а загальна сума збитків перевищила 10 мільйонів гривень.

Загроза цілком реальна. І це розуміють члени обласної постійної комісії з питань надзвичайних ситуацій та техногенно-екологічної безпеки, які у вівторок думали, як мінімізувати наслідки повені. Раніше вони запевняли, і про це повідомляло «РВ», що цьогорічна повінь значних наслідків не спричинить, а зараз сповнені сумнівів, чого насправді слід очікувати від непередбачуваної погоди. Так, перший заступник голови ОДА Олег Ковальчук повідомив, що після минулого засідання очолюваної ним комісії весна внесла свої несподівані корективи — додатково випало багато снігу, а він, звісно, розтане і додасть води. Виконуючий обов’язки начальника головного управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації Віталій Лавренчук зізнався, що хоча кількаденне похолодання і призупинило стрімку відлигу, але у зоні можливого підтоплення повеневими водами може опинитися 60 сіл у дев’яти районах області, а збитки можуть сягнути 10 мільйонів гривень. Начальник обласного центру з гідрометеорології Олег Колодич додав, що річки Стир і Горинь вже виходять на заплави. А начальник обласного управління меліорації і водного господарства Віктор Терещенко застерігає: збудованих у минулі роки 703 кілометрів захисних дамб недостатньо і необхідно збудувати ще 120 км таких гідроспоруд. І нарешті ще один факт, який не додає заспокоєння. Стало відомо, що голова облдержадміністрацї Василь Червоній вже попросив у Президента Віктора Ющенка та міністра з надзвичайних ситуацій Давида Жванії централізованої допомоги технікою, грішми і пально-мастильними матеріалами для підготовки до повені та ліквідації її наслідків.


19-21 березня на річках Рівенщини очікували продовження підйому рівнів води на 0,3-1,0 м, повідомила прес-служба головного управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації. За інформацією обласного гідрометеоцентру, на річках спостерігатиметься льодохід, можливе формування заторів льоду з додатковим підйомом рівнів до 0,5 м, на річках Горинь — м. Дубровиця, Случ — м. Сарни до 0,5-1,5 м. Досягнення небезпечних позначок підтоплення населених пунктів та господарських об’єктів очікується на річках Горинь — м. Дубровиця, Случ — м. Сарни, Стир — с. Млинок Зарічненського району.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також