Зберете врожай найперше за всіх: що сіяти на розсаду у січні

508 0

Ми у соцмережах:

Зберете врожай найперше за всіх: що сіяти на розсаду у січні

Людям, що не мають стосунку до дачних справ, може здатися дивним саджати що-небудь у січні. Але досвідчені городники знають, що це саме час для посіву деяких культур. Завдяки раннім посадкам можна отримати ранній урожай наприкінці весни — на початку літа.

У другий місяць зими можна посіяти середньостиглі та пізні сорти перців та томатів, які завдяки зимовому посіву ростуть здоровішими, а також баклажани — але вони потребують додаткового підсвічування.

Висівають також зелену цибулю, петрушку, салат. Овочеві культури та зелень рекомендують узимку штучно підсвічувати до 12 годин на добу.

Для посадки в січні підходить насіння багаторічних і однорічних квітів: петунія, еустома, бегонія, гвоздика, антуріум. Сходи квітів потрібно підсвічувати до 8 годин на день.

До речі, перед тим, як висівати, радять перевірити, чи зможе зійти насіння. Дачники використовують два методи перевірки: занурення у воду та пророщування.

Насіння капусти, томатів, редиски перевіряють на схожість у соляному розчині. У 200 мл води слід розчинити 1 ч. л. солі та опустити в розчин насіння на 15 хвилин. Воду з насінням, що спливе, злити, а хороший насіннєвий матеріал промити чистою водою і висушити.

Другий метод — перевірка насіння пророщуванням. Декілька насінин потрібно занурити у вологий субстрат або на тирсу чи тканину. Через певний час (для кожної культури свій термін) хороше насіння проростає. За кількістю паростків, що з’явилися, визначають відсоток схожості насіння. Термін проростання насіння деяких культур: насіння гороху та капусти — тиждень; паростки огірків, буряків та квасолі — 8 днів; насіння салату та кабачків — 10 днів; томати — 7–12 днів; паростки кропу та перцю — 14 днів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також