Здолбунівський ліцей № 5 відзначає 140 років від часу створення

845 0

Ми у соцмережах:

Здолбунівський ліцей № 5 відзначає 140 років від часу створення

Його неймовірна історія вражає.

-  Починаючи з 1882 року, навчання у різних закладах, що діяли у будівлі ліцею, припинялося лише на період нацистської окупації. Без перебільшень, це приміщення – «жива» історія освіти на теренах нашого краю, - повідомляє Здолбунівська міська рада.

У різні часи в будівлі діяла класична гімназія, польська гімназія імені Адама Міцкевича, СШ № 5 станції Здолбуново Ковельської залізниці, СШ № 35 Львівської залізниці.

1882 рік. Урочисто відкрито перше в Здолбунові двокласне початкове училище. У ньому – чотири групи підготовчих і два класи основних (звідси, до слова, й назва училища).

1905 рік. Зведено новий типовий будинок училища, гуртожиток для приїжджих. Кількість учнів – близько 500. Тоді навчальний заклад міг пишатися своїми викладачами, 25 % з яких мали вищу освіту.

1910 рік. Двокласне училище перейменовано у Здолбунівське міське залізничне училище з підвищеною програмою навчання. Це була державна установа, яку утримувала Південно-Західна залізниця.

1917 рік. Рівненську гімназію № 3 перевели до Здолбунова. Тож міське залізничне училище перейменовано у класичну гімназію з терміном навчання 8 років.

1921 рік. Територія Заходу України відійшла до Польщі. Тоді гімназію та училище ліквідували, учителів звільнили. Гімназія стала польською – імені Адама Міцкевича, а чотирикласне училище – семирічною школою. Діяли вони аж до Другої світової.

1944 рік. З відбудовою міста після війни відновили й школу. Заклад з номером 5 був підпорядкований Ковельській залізниці.

1953 рік. З першого вересня школі станції Здолбуново Ковельської залізниці присвоєно номер 35.

1960 рік. У жовтні середня школа знову № 5 міста Здолбунів – під юрисдикцією Міністерства освіти УРСР.

1991 рік. Зі здобуттям незалежності школа № 5 діяла під юрисдикцією Міносвіти України.

19 липня 2022 року школа змінила назву на Здолбунівський ліцей №5 Здолбунівської міської ради Рівненської області.

Навчальний заклад випустив у світ вже багато поколінь своїх вихованців. Однак нинішнім ліцеїстам випало навчатися в особливі часи, коли повітряні тривоги та неспокій заважають спокійно здобувати знання.

Тому зараз всі – і учні, й колектив, прагнуть нарешті повернутися до стін рідного закладу й продовжити навчання під мирним небом держави, яка перемогла окупанта.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також