Зеленський звернувся до народу Японії: «Ви першими в Азії підтримали Україну»

648 0

Ми у соцмережах:

Зеленський звернувся до народу Японії: «Ви першими в Азії підтримали Україну»

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив через відеозв'язок у парламенті Японії.

Він наголосив, що Японія стала першою в Азії, хто почав справді сильно тиснути на Росію для відновлення миру, і підтримала санкції.

Президент України, виступаючи перед японськими парламентарями, сказав:

- Для мене – президента України – велика честь вперше в історії парламенту Японії звернутись до вас. Наші столиці розділяє відстань у 8 тисяч 193 кілометри. У середньому це 15 годин в літаку. В залежності від маршруту. Але яка відстань між нашими відчуттями свободи? Між нашими бажаннями жити? Між нашими прагненнями до миру? 24 лютого я не побачив жодної відстані. Навіть міліметра між нашими столицями. Навіть секунди між нашими відчуттями. Бо ви одразу прийшли на допомогу нам. І я вдячний вам за це.

Коли Росія зруйнувала мир для всієї України, ми одразу побачили, що у світі по-справжньому. По-справжньому проти війни. По-справжньому за свободу. По-справжньому за глобальну безпеку. По-справжньому за гармонійний розвиток кожного суспільства. Японія стала лідером такої позиції в Азії. Ви одразу почали працювати для зупинки цієї жорстокої війни, яку розв’язала Російська Федерація. Ви одразу почали працювати для настання миру в Україні. А отже, в Європі. І це справді дуже важливо. Важливо для кожного на землі. Бо без миру для України жодна людина у світі не зможе впевнено дивитись у майбутнє.

Пані та панове! Сьогодні саме Україна, держави-партнери і наша антивоєнна коаліція можуть дати гарантії, що світова безпека не буде зруйнована остаточно. Що у світі існуватиме опора для свободи народів. Для людей та збереження різноманітності в суспільствах. Для захищеності кордонів. Для впевненості у тому, що у нас, у наших дітей, у наших онуків ще буде мир.

Ви бачите, що міжнародні інституції не спрацювали. Навіть ООН і Рада безпеки... Що вони можуть? Вони потребують реформування. Вони потребують ін’єкції чесності. Щоб стати дієвими. Щоб дійсно вирішувати і дійсно впливати, а не лише обговорювати. Через війну Росії проти України світ дестабілізований. Світ – на порозі багатьох нових криз. І хто зараз впевнений, яким буде завтра?

 Японський народе! Разом з вами ми здатні зробити багато. Навіть ще більше, ніж можемо уявити. Я знаю, яка у вас блискуча історія розвитку. Як ви умієте будувати і вмієте захищати гармонію. Керуватись принципами і цінувати життя. Захищати навколишнє середовище. Коріння цього – у вашій культурі. Яку українці по-справжньому люблять. Я говорю це не просто так, не голослівно. Це насправді так і є.

Ще у 2019-му році, буквально через півроку, як я став президентом України, моя дружина Олена взяла участь у проєкті для дітей з особливостями зору. В проекті по створенню аудіокниг. І озвучила саме японські казки. Українською мовою. Бо вони зрозумілі для нас, для дітей. І це була лише крапля у величезному морі нашої уваги, української уваги, до вашого надбання.

У цінностях ми з вами схожі – попри шалену відстань між нашими країнами. Відстань, якої, насправді, не існує. Бо в нас однаково тепло у серцях. Завдяки спільним зусиллям, завдяки ще більшому тиску на Росію – ми прийдемо до миру. І зможемо відбудувати нашу країну. Реформувати міжнародні інституції.

Впевнений, що Японія буде з нами тоді – так само, як і зараз. У нашій антивоєнній коаліції. У цей вирішальний час для всіх нас. Дякую! Арігато́ газа́ймас! Слава Україні! Слава Японії!".
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також