Існує думка, що яблучні кісточки корисні через високий вміст йоду і що вони здатні навіть запобігти розвитку раку. Чи справді яблучні кісточки можуть принести користь організму?
І справді, яблучні зернятка багаті йодом. Однак вживати в їжу їх можна тільки в обмеженій кількості (не більше трьох-чотирьох в день) і не розжовуючи. Фахівці попереджають: вживання ста розмелених яблучних кісточок може викликати смертельне отруєння синильною кислотою.
Що стосується твердження про те, що яблучні зернятка допомагають запобігти раку, то воно засноване на вмісті в кісточках яблук амігдаліну — ціаногенного глікозидону. В середині минулого століття дана речовина вважалася протираковим вітаміном B17, але зараз вже доведено, що вітаміном вона не є і не тільки неефективна для лікування онкологічних захворювань, але і небезпечна у великих дозах через високу токсичність.