Згадай про маму!

3516 0

Ми у соцмережах:

Згадай про маму!

Народ у нас культурний став. Де не йдеш — тільки й чуєш: той про маму згадає, інший. Ось громадянин після невдалого піруету на асфальт приземлився, тепле слово сказав. А он там елегантною ходою пані з широко розставленими ногами і з такими ж очима намагається пройти по замерзлій бруківці. Теж собі щось шепоче. Про матір. Ті ж люди, які звикли причиною слизького тротуару вважати не чиюсь маму, а конкретних посадових осіб, виявляється, також можуть помилитися.

Наприклад, начальник міського управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук вважає, що рівнянам гріх цього року скаржитися на слизькі дороги. Адже за зиму на вулиці міста вже висипано 2000 метрів кубічних піску та 400 тонн солі. Щедрі комунальники, запевняє п.Собчук, і вночі не можуть зупинитися — розсипають пісок і сіль навіть при світлі ліхтарів. Крім того, пан Юрій не гірше за якогось кандидата наук проводить дослідження, результатами якого і поділився з журналістами. Знайте, досвідчені травматологи і «недолугі» пішоходи — головною причиною травм від ожеледиці п.Собчук вважає аж ніяк не погану роботу комунальних служб, а слизьке взуття, зокрема з високими підборами. Сам Собчук містом ходить, напевне, в чоботях з низькими підборами або у валянках, не забуваючи щоденно справлятися в травмпунктах — а де там, на яких вулицях найбільше підібрала «швидка» стражденних рівнян. Перелом руки — хрестик на карті, перелом ніг — два хрестики. І поспішають комунальники із сіллю та піском на проблемні місця — працюють. Та за своє відкриття головний комунальник міста Нобелівську премію не отримає. І знаєте чому? Тому що в його «теорії» немає однієї цифри. 89 переломів рук, ніг, ребер і навіть хребта тільки за три дні в Рівному — факт, перед яким «комунальна наука» безсила. Якщо у понеділок швидка допомога доставила до травмпункту центральної міської лікарні 11 людей з травмами після падінь на вулиці, то наступного дня — у чотири рази більше. Усього ж надавати допомогу тим, хто послизнувся, працівникам травмпункту за вівторок довелося 93 потерпілим, з яких у 58 були переломи. Причому, за словами чергової медсестри травмпункту Валентини Ковальчук, зламали рівняни не лише руки та ноги, а й ребра (7 випадків) та хребти (1 випадок). У середу (після того, як випав сніг і було на вулиці вже не так слизько) до травмпункту центральної міської лікарні звернулося менше людей, ніж попереднього дня — 60. У 19 з них були переломи рук і ніг. Найбільш небезпечними для кісток рівнян стали цієї зими вулиці Соборна (у центрі Рівного та мікрорайоні «Ювілейний»), Київська та Є.Коновальця. Лікування переломів (без операції) обходиться у 30-50 грн. Це тільки на гіпсовочні бинти і рентген. Додайте ще такі «дріб’язкові» неприємності, як місяць-другий перебування в ліжку. Найбільш небезпечні — переломи стегна і гомілки. В цих випадках доводиться вдаватися до хірургічного втручання, яке обходиться у 400-500 грн. (рентген, наркоз, металеві конструкції, гіпс). Після таких травм людина надовго втрачає працездатність (до півроку і більше) і часто стає інвалідом. Отож перед виходом на роботу, ступаючи на слизький грішний рівенський тротуар, згадайте маму. Чию — вам підкаже внутрішній голос. Тільки про науку Собчука не забудьте.

Голос народу Олександр, інвалід: — Всупереч запевненням комунальників мені на рівенських тротуарах таки слизько. Йдеш, опираючись на паличку, і постійно остерігаєшся, що впадеш. Василь, робітник: — Вулиці міста вкриті ожеледицею — і це факт. Навіть у центрі Рівного слизько, а що вже говорити про мікрорайони. Оля, студентка: — Можливо, наше взуття не найкраще для ожеледиці, ковзке, але якби тротуари добре розчищали від снігу та посипали піском, люди не падали б. Найгірше ж, коли йдеш по тротуарній плитці, там особливо слизько. Сергій: — Вдень рівенські вулиці вже трохи посипані, а ось зранку дуже слизько. Скажімо, коли веду дитину в дитсадок вулицею Міцкевича, це особливо відчуваю. Алла, пенсіонерка: — Я вже двічі падала на обледенілих тротуарах, на Театральній площі і біля пивзаводу. На щастя, нічого не зламала. Хоча і йдеш вкрай помаленьку і обережно, але дуже слизько. Богдан, водій: — Більш-менш нормально можна проїхати лише центральною вулицею Рівного. А ось на інших вулицях і провулках міста дуже важко, багато снігу і ожеледиця. Автомобіль пробуксовує, його починає заносити. Олексій, пенсіонер: — Якщо у центрі міста ще сяк-так, можна обережно пройти і не впасти, то на околицях — суцільна ковзанка. Йдеш, як корова на льоду, ноги раз у раз розповзаються.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також