Жінка, яка лікується в онкодиспансері, розповіла правду про заклад та лікарів

22067 0

Ми у соцмережах:

Жінка, яка лікується в онкодиспансері, розповіла правду про заклад та лікарів

Медичні працівники, які розвіюють міфи.

Жителька Рівненської області Анна Нестеренко розповідає свою історію:

Повідомляти про хвороби публічно — ніби й не коректно. Проте хочу поділитися враженнями про лікування у центрі клінічної онкології КП «Рівненський обласний онкологічний центр» РОР.

Онкологічне захворювання — діагноз, який для багатьох може стати вироком. Розповісти про біль та розпач — важко підібрати слів.

Березень 2020 р. «У вас рак. Оперувати пізно...» — озвучила вердикт лікар-онколог. Підступна хвороба розвивалася стрімко. У чудо порятунку та успіх лікування було мало віри… Серйозність та складність ситуації підтверджували фахівці з інших онкодиспансерів України. Пухлина, уражена лімфатична ситема. Хвороба розвивалася з геометричною прогресією. Відлік життєвого часу стрімко скорочувався. Отримала направлення у Київський інститут раку. Тоді саме був початок карантину, а тому вірогідності, що лікувати розпочнуть у найближчий час, було мало…

Врешті за мій випадок терміново погодилася взятися завідувач центру клінічної онкології КП «Рівненський обласний онкологічний центр» РОР Тетяна Щегловська. Подумки я молила Бога, щоб благословив лікаря мудрістю… Прощалася зі світом, життям, а на лікування наважилася лише для того, щоб потім знати, що використала всі шанси… В день, коли прибула на прийом до Тетяни Дмитрівни, вже була дуже слабкою: постійна підвищена температура, дуже низький артеріальний тиск, слабкість…

Благаюче заглянула лікарю в очі: «Врятуйте, у мене двоє маленьких дітей. У них не має більше на кого сподіватися».

Я побачила в очах лікаря щире людське співпереживання. І що дивовижно для мене й досі: вже в перші миті зустрічі з Тетяною Дмитрівною відчула внутрішній спокій. Почула: «Все буде добре». З’явилася віра, що я в надійних руках.

А незабаром розпочалося. Перший блок. Чотири хіміотерапії, 25 опромінень, 5 прийомів брахетерапії… Таким був мій квітень-травень 2020. Методику лікування визначала Тетяна Дмитрівна звісно. Сьогодні, перебуваючи на лікуванні, спілкуючись з такими ж хворими, розумію дедалі більше: саме від мудрості лікаря і вірності підібраної тактики лікування й залежить успіх. А помилка може коштувати життя…

Який результат? Вражаючий для мене: досягли позитивної динаміки. А в лікуванні онкозахворювання це дуже багато означає! У моєму ж випадку — це чудо!

Я отримала шанс. Бог почув молитви. Мій час продовжено? Час покаже… Але я однозначно почуваю себе краще. Очікую на обстеження.

Іноді онкохворі вважають, що найкращу фахову допомогу треба шукати у столиці або ж за кордоном. Склався стереотип. А ще довкола лікування онкозахворювань та української медицини в цілому побутує чимало стереотипів та негативу. А мені пощастило (хоча за таких сумних обставин) зіткнутися з реаліями віч-на-віч і розвіяти міфи «про поганих, некваліфікованих лікарів-хапуг та корупцію»!

На чому б хотіла зупинитися і що вразило: в час карантину, політичного хаосу в країні, в час медичної реформи, серйозного недофінансування галузі, в центрі клінічної онкології КП «Рівненський обласного онкологічний центр» РОР працюють і рятують життя людей попри всі обставини.

Звичка проявляти цікавість в усьому допомогла мені дізнатися ще багато цікавого, що вразило до глибини душі.

Так, від персоналу (який, до слова, дуже поважає і любить свого керівника) дізналася, що завідувачка Тетяна Щегловська, чарівна й вольова жінка, не лише лікує, керує колективом, а й водночас успішно справляється з адміністративною роботою. У центрі з’являється сучасне обладнання, залучаються благодійні фонди. Тетяна Дмитрівна займається цим питанням за підтримки і допомоги керівника закладу Григорія Максим’яка. Все це робота, за моєю оцінкою, успішного менеджера заради якості надання медпослуг, заради порятунку життів. Думаю, залишається вболівати: аби не зник ентузіазм працювати в Рівненській області, в Україні. Саме на ентузіазмі сьогодні тримається робота лікарів та всіх медпрацівників в нашій державі! На жаль, кращі масово емігрують за кордон. І дуже прикро буде, якщо бодай хтось з персоналу цього центру залишить свій пост. Це сьогодні справді має вигляд безкорисливого служіння людям. На жаль, не оціненого державою…

До серця пройняла ситуація з фінансуванням з боку держави. Дізналася, що декілька місяців був неоплачений рахунок на суму в межах 1 млн 600 на закупівлю заряду для апарату брахетерапії. А це надважлива складова у лікуванні онкохворих жінок! Спостерігала, як хвилюється Тетяна Щегловська за долю пацієнток, яким може не вистачити заряду, і особисто клопотала перед владою області, прохаючи про фінансування… Шкода, що до влади потрібно стукати і що такими питаннями має перейматися завідувач відділення замість того, щоб цілковито зосередитися на лікуванні. Врешті обласна рада таки виділила кошти. Сотні жінок будуть проліковані.

І, звісно, не можу не зауважити, що завдяки теплому ставленню колективу до пацієнтів і вмінню підтримати нікому з хворих не дають впадати у відчай. А це — неабияка складова успішного лікування. Для кожного знаходять слова підтримки.

Лікуються тут хворі з різних куточків області, приїздять з інших областей. Люди високо оцінюють кваліфікованість лікарів та оснащеність закладу сучасним медобладнанням.

Декілька пацієнтів також долучилися до підготовки цієї статті і розповіли про свої враження.

Клавдія Крам з міста Радивилів:

«Дуже вдячна всьому колективу за їхню роботу. Лікувалася протягом дев’яти місяців. Перебувала в стаціонарі. У центрі завжди чистенько, охайно. Всі привітні, усміхнені. Всі — від санітарки до керівника. І завідувачка Тетяна Щегловська, і її заступниця Ніна Олександрівна, і весь без винятку медперсонал — великі молодці. Завжди знаходили можливість підтримати мене морально, сказати добре слово. Всі завжди усміхнені і привітні до людей. До всіх хворих однаково гарне відношення, підтримка. А це дуже важливо. Люди важко хворі, лікування довготривале. І позитивний настрій — важливий. Я дуже хвилювалася весь час перед кожною процедурою. І навіть для мене, такої вразливої, Тетяна Дмитрівна знайшла підхід. Щирий уклін і подяка усім. У моєму лікуванні досягли позитивних результатів. Я дуже вдячна колективу. Передаю вітання і привітання!».

Також свій відгук додав чоловік онкохворої Катерини Дацюк, Юрій Дацюк. Він супроводжував дружину весь час, скільки тривало лікування. Сама Катерина була поруч. Її лікування взагалі дало дивовижний результат.

«Коли в сім’ї онкохворий, то разом з ним хворіють всі. Пережив за весь час не менше, аніж дружина. Онкохворим не позаздриш. У нас такий випадок, що потрапили до Тетяни Щегловської, за направленням, вже після того як пройшли одну хіміотерапію, призначену іншим лікарем. Після тієї хіміотерапії, призначеної попереднім лікарем, моїй Катерині стало погано, а хвороба почала стрімко прогресувати… Все було запущено. Тетяна Дмитрівна не дала нам впасти у відчай і обрала іншу тактику лікування. Сьогодні маємо дуже позитивні результати. Тому наголошу, що все залежить від лікаря. Адже справжній професіонал може передбачити, як розвиватиметься хвороба, підібрати правильне лікування. Завдяки мудрості Тетяни Дмитрівни моя дружина почувається набагато краще. Щоб лікувати онкохворих, треба бути ще й психологом. Щораз Тетяна Дмитрівна посміхнеться, підморгне, знайде гарне слово і моя Катерина спокійна, задоволена. З’являється надія при такому ставленні. Весь колектив тут хороший і дуже добре ставиться до пацієнтів. Така чистота скрізь, порядок. Я взагалі дивуюся: як такі фахівці ще втрималися тут на роботі і не виїхали за кордон. Звісно, слава Богу. Але хотілося б, щоб держава змінила своє сталення до лікарів і медпрацівників, щоб втримала таких спеціалістів у нашій області, щоб краще фінансували, виплачували достойні зарплати. Дякуємо Богові, що потрапили на лікування саме до Тетяни Щегловської. Зичимо здоров’я і багато років всьому колективу. Вдячні за все!».

Сотні вдячних пацієнтів, які отримали шанс на продовження життя… Напевно, вищої відзнаки не потрібно лікарю. Впевнена, що саме такою є мета роботи всього колективу центру клінічної онкології КП «Рівненський обласний онкологічний центр» РОР  — врятовані життя. Сподіваюся, що всі ці медпрацівники, лікарі на чолі з прекрасним керівником залишаться працювати в нашій області, а держава таки змінить ставлення до медгалузі.

Низький Вам уклін, дорогий серцю колектив центру клінічної онкології КП «Рівненський обласний онкологічний центр» РОР! Вітаємо з Днем медичного працівника! Зичимо добра та благополуччя. Нехай вас всіх Господь благословить на многая літа!

З повагою та щирою вдячністю Анна Нестеренко.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також