Жир? Щоб він згорів!

3523 0

Ми у соцмережах:

Жир? Щоб він згорів!

Існують дві проблеми, що з незапам’ятних часів хвилюють людство: одна з них — «що з’їсти», а інша — «як би схуднути». Зайва вага ускладнює наше життя, істотно позначається на здоров’ї і старить організм.

Надлишок «про запас» Надлишкова вага майже завжди викликає розлад у діяльності організму: ускладнюється робота серця, порушується кровообіг, з’являється задишка, швидка втомлюваність, зниження стійкості до інфекцій, виникає ризик різних захворювань. Ожиріння — це хвороба передчасного старіння: відбувається порушення регуляції обміну речовин з надмірним посиленням жироутворення. Надлишкове споживання їжі особливо шкідливе в ті періоди життя, коли енергозатрати організму зменшуються, — після 40–45 років. Запам’ятайте, що після переїдання, великих застіль дуже важко зупинитися — апетит підвищується. Що ж робити? Обмежувати себе! Основна причина ожиріння — гіподинамія і рафіноване харчування з великою часткою жирів. Тому хвороба частіше зустрічається в жителів великих міст, ніж сільській місцевості, — адже праця на селі звичайно вимагає великих витрат енергії. Ми любимо солодко поїсти і розплачуємося за це — з надлишковою вагою прямо пов’язаний розвиток артеріальної гіпертонії, інсулінозалежного цукрового діабету, атеросклерозу й ішемічної хвороби серця. У товстунів значно частіше розвиваються захворювання опорно-рухового апарата, остеохондроз хребта й обмінно-дистрофічний поліартрит, хвороби печінки і жовчного міхура (дискінезия жовчного міхура, хронічний холецистит і жовчно кам’яна хвороба), злоякісні пухлини. Ожиріння значно зменшує тривалість життя: у середньому від 3–5 років при невеликому надлишку ваги до 12–15 років при вираженому ожирінні III-IV ступеня. Практично в двох випадках із трьох смерть людини настає від захворювання, пов’язаного з порушенням жирового обміну і з ожирінням.

Голод — не панацея Оскільки ожиріння розвивається при перевазі споживання енергії над її витратою, порятунок один — збільшення фізичної активності! Якщо навіть ви не занадто багато їсте, але ведете «крісло-диванне» існування, зайві кілограми вам забезпечені. Дослідження показали, що серед людей з нормальною вагою, які ведуть сидячий спосіб життя, смертність удвічі вища, ніж серед людей з надлишковою вагою, які регулярно навантажують себе фізично. А щодо голоду... Іноді простого видалення жиру з дієти з дозволом уживати всі інші інгредієнти їжі буває досить, щоб хворі на ожиріння починали втрачати вагу. Відверто кажучи, ми їмо зайвий жир не від того, що його так любимо, а просто тому, що неправильно уявляємо собі його вміст у продуктах. Жирність рослинного масла, наприклад, на 20% вища, ніж вершкового, лікарська ковбаса складається з жиру на 25%. Коли ми обіцяємо собі «їсти менше жиру», то маємо на увазі насамперед сало. Але в двох свинячих сардельках міститься стільки ж жиру, скільки в половині пачки вершкового масла! І якщо з’їсти за один прийом вершкове масло в такій кількості практично неможливо, то склянка сметани на закуску до щільного обіду з двох сардельок з вермішеллю — наша традиція!

Схудніть без мук Які повинні бути практичні висновки? По-перше, кожний повинен знати, скільки жиру міститься в тому, що він їсть. По-друге, необхідно щодня робити фізичні навантаження невеликої інтенсивності, але тривалі за часом. Прекрасні тривалі піші, лижні, велосипедні прогулянки і плавання. Саме при таких навантаженнях в основному витрачаються жири. Ну і, звичайно, дієтотерапія. Головні її принципи — обмеження прийому жирів і вуглеводів. Мучити себе повним голодом не варто — харчування повинно містити фізіологічну норму білка, вітамінів, мінеральних солей і харчових волокон (не менше 40 г). Їсти треба не менше трьох разів на день, але так, щоб у їжі переважали нежирні сорти риби, молока, кисломолочних продуктів, сиру. З вуглеводних продуктів гарні гречка, перловка. І не слід прагнути до максимально можливого зниження ваги за мінімально короткий термін — так можна загубити своє здоров’я! Їсти треба повільно, неквапливо, тому що насичення настає приблизно через 20 хвилин від початку прийому їжі, і бажано мовчки, щоб, вчасно уловивши момент насичення, зупинитися. Для зниження ваги застосовують лікарські рослини, що активізують обмінні процеси і мають сечогінну, жовчогінну і м’яку проносну дію. Фіалка — зменшує апетит. Корені оману містять до 40 відсотків інсуліну. Для регулярного прийому оману додавати в чай не більше 1 грама в сухому вигляді на склянку теплої води. Краще це робити перед сном. Кукурудзяні рильця зменшують апетит і добре виводять шлаки з організму. Гарний ефект дає поєднання ягід горобини, омели і квіток липи і бузини в рівних кількостях. Цибуля і часник підсилюють кровообіг, очищають судини і поліпшують харчування клітин. Уже через годину після вживання цибулі і часнику підвищується інтенсивність обміну речовин у клітинах і, відповідно, спалювання жирів. Запах ванілі при гнічує апетит. Схудненню також сприяють морська риба і кальмари — у них багато йоду, що стимулює функцію щитовидної залози і розпад жирів. Картопля в печеному вигляді стимулює розщеплення жирів в організмі, а смажена картопля, навпаки, призводить до збільшення надлишкової ваги. Яблучний оцет не тільки сприяє розпадові жирів, але і пригнічує бажання їсти зайву калорійну їжу — насамперед солодощі. Ківі містить багато вітаміну С і набір флавоноїдів. Їхнє поєднання допомагає активному розщепленню жирів. Приблизно такими ж сполуками багаті і всі цитрусові. Тільки містяться вони в основному не в соковитій м’якоті плодів, а у внутрішній білій оболонці. Тому апельсин або лимон корисніше їсти разом з цедрою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також