Жити 120 років? Та з радістю!

1875 0

Ми у соцмережах:

Жити 120 років? Та з радістю!

Починаючи з кам’яного віку і до 1820-х років звичайна людина жила 20-30 років. Єгиптяни збудували піраміди, Колумб відкрив Америку, Наполеон завоював пів-Європи... Все це зробили дуже молоді за нашими мірками люди — в тому віці, коли ми встигаємо хіба що інститут закінчити. Зрозуміло, що аристократи і вчені-ченці жили довше, бідняки — менше. Але все одно в середньому 25 років. Зараз середня тривалість життя людини: в Японії і Швейцарії — 82 роки, в США — 78 років, у Китаї — 73 роки, в Росії — 69 років. Що сталося двісті років тому? Чому люди раптом почали жити втричі довше?

Промислова революція, розвиток медицини та охорони здоров'я, гігієни та освіти, а потім щеплення і антибіотики, переливання крові. Ми перестали помирати від простих інфекцій, лікарі навчилися пересаджувати органи — навіть спинний мозок і серце. У XXI столітті з'явилася генна терапія, стовбурові клітини, рання діагностика, роботи-хірурги. Це і є рецепт еліксиру молодості, а не зілля з димком в пробірці. І коли це усвідомлюєш, двохсотріччя якось відразу перестає здаватися фантастикою. Якщо людству не так давно вдалося продовжити собі життя втричі, чому б не зробити це знову? Демографи підтверджують: діти, що народилися після 2000 року, проживуть хоча і не 150 років, але явно довше за своїх батьків. А зараз тривають дослідження, які можуть кардинально змінити наші уявлення про вік. Можливо, навіть наш з вами, а не наших нащадків. Якщо вчені отримають результат в найближчі 10-20 років.

Приправа для плову перекриє кисень

Володимир Скулачов, один з найавторитетніших фахівців зі старіння, зробив ставку на антиоксиданти — речовини, що рятують клітини від шкідливого кисню. А організм — від хвороб. Скулачов та його син вже налагодили випуск крапель в очі з антиоксидантами, отриманими із зіри — знайомої всім приправи для плову. Академік (йому зараз 78 років) говорить, що завдяки краплям позбувся катаракти та глаукоми — тобто саме від тих хвороб очей, які з'являються в старості. З очних крапель почали тому, що один орган простіше перевірити: працює — не працює, допомагає — не допомагає. Ліки для всього організму з іонами Скулачови випробовують поки на щурах. І начебто теж працює: живуть гризуни на 10-20 відсотків довше і не мучаться від хвороб старості.
Живчику Харатьяну — 54 роки!

Діліться, ДНК, діліться

Інший шлях до вічної молодості — просто як з казки про Кощія Безсмертного. Його життя висіло на кінчику голки, наше — на кінчиках молекул ДНК. Вони називаються тіломірами і захищають зашифровану в ДНК інформацію. Але самі поступово стають коротшими: зношуються, стоптуються як старі черевики. А якщо зробити так, щоб тіломіри не зношувалися? Допомогти у цьому має білок тіломераза. Він в нашому організмі є, але міг би працювати й активніше. Ідею цю ще в сімдесятих роках минулого століття досліджував біолог Олексій Оловников. Експерименти останніх років довели молодильні здатності тіломерази. У Гарварді мишам робили уколи з речовиною, що її активізує. Шкіра гризунів підтягнулася, пошарпані внутрішні органи і нервові клітини відновилися. У Мадриді полізли в гени, які відповідають за тіломеразу, — і життя мишей стало довшим на чверть!

Миші острова Пасхи...

В острова Пасхи, окрім кам'яних бовванів, є ще одна таємниця. У ґрунтових бактеріях острова знайшли речовину рапаміцин. В американському Інституті дослідження старіння Бака її вважають мало не найперспективнішим засобом продовження життя. Суть ось в чому. У нас в організмі є протеїн під назвою TOR. Він може наказати клітині припинити рости і ділитися. А рапаміцин впливає на активність цього протеїну. Експерименти вселяють оптимізм: миші завдяки рапаміцину почали жити на 15% довше. Рапаміцин вже дають людям після трансплантації органів: він пригнічує імунітет, і організм не відторгає чужі тканини. Але щеплення молодості з ним не зробиш — речовина має серйозні побічні ефекти. Якраз тому, що знижує імунітет.

...І кажани з російських печер

У Росії живуть дивні летючі миші. Нічниці Брандта важать всього 5 грамів, літають собі до 40 років, хоча всі родичі живуть від сили два-три роки. При цьому вони ще й не старіють: м'язи й кістки у них міцні, як в юності, раку не буває. Нічниць, що живуть в печерах Республіки Комі, вивчили і знайшли відмінності в деяких генах. Одні відповідають за ріст організму, інші реагують на поломки ДНК. Схожа історія з голими землекопами — гризунами, що мешкають в Африці. Ті бігають і плодяться до 32 років — майже в десять разів довше, ніж їхні найближчі родичі. І теж не старіють, і теж не схильні до онкології. А секрет — в гіалуроновій кислоті. Ін'єкції з гіалурону позбавляють зморщок, кислоту цю додають в омолоджувальні креми. У голих землекопів гіалуронова кислота від природи живе в просторі між клітинами (він називається міжклітинним матриксом). Мало того — кожна молекула гіалурону у них в п'ять разів більша, ніж у інших тварин і навіть людей. Вчені пояснюють це так: гризунам еластична шкіра потрібна, щоб не рвалася, коли землекоп продирається вузькими норами.

Дівчата за сорок

Уявлення про вік змінюються просто на очах. Ми звикли вважати підлітками 14-річних. А тепер психологи кажуть: підлітковий вік триває до 25 років! Раніше в ці роки життя закінчувалося, тепер — дитинство. А в протилежність кліше "сорокарічна тітка" з'явився новий термін — "дівчата за сорок". Вік за паспортом такий же. Але ось психологія, зовнішність, плани на життя, стосунки з чоловіками змінилися. Та й медики підбадьорюють: дівчата, яким зараз близько тридцяти, зможуть народжувати дітей навіть у пенсійному віці. Гормональні засоби та інші технології скасують менопаузу.
55-річна пенсінерка Мадонна танцює і співає, на відпочинок не збирається
А "хлопчики"? Бреду Пітту і Джонні Деппу торік по 50 стукнуло. А прихильниць у них не менше, ніж років двадцять тому. Бред і Джонні — насправді молоді люди. Вони стрункі, добре виглядають, у них купа планів, маленькі діти... Скажете, Пітт і Депп — приклад з іншого життя? За ними голлівудські дієтологи, косметологи і пластичні хірурги. Так. Сьогодні продовження молодості (хай не до 150 років, але на кілька десятків!) — питання вже не теорії, а зусиль і грошей.

Непропорційна молодість

Довшим стало вся життя. І в такій же пропорції розтягнувся кожен його етап: дитинство, молодість, зрілість, старість. І ось тут у геронтологів з'явилося нове завдання. Продовжувати треба не життя взагалі, а активну і здорову молодість. Над ідеєю активного довголіття працює Брайан Кеннеді, директор знаменитого американського Інституту дослідження старіння Бака. Одна бабуся Брайана прожила 99 років, але проблеми зі здоров'ям почалися, коли їй було всього шістдесят. Іншій вже 101 рік. І до цих пір вона не скаржиться на болячки. Все життя вона намагалася правильно харчуватися і щодня займалася фізкультурою — банальнішого рецепта начебто не придумаєш. "Я вірю, що ми зможемо перенести досвід моєї другої бабусі на ввесь світ", — каже Кеннеді. Факт — люди все одно стануть жити довше, ніж зараз. Але що це буде за життя? Роки хвороб, таблеток, доглядальниць? Економіка почне працювати на будинки престарілих і соціальні програми, а всі заробітки підуть у податки для власної пенсії? Але й при довголітті здоровому і активному нинішня економіка дасть збій. Навіщо жити 150 років? Роботодавці шукають молодих і креативних і намагаються позбуватися від пенсіонерів. Але у цих самих пенсіонерів попереду ще років 10-20 активного життя. А з часом може стати і 30-40. Значить, до проблем збільшення тривалості життя час залучати не медиків-геронтологів, а економістів, соціологів, бізнесменів.
Актору Зельдіну — 98, а він вулицями зі смолоскипом бігає

Краще менше, але довше?

Що краще: бути атлетом баскетбольного зросту, насолоджуватися тонкими ароматами бузку та фіалок і жити при цьому 70 років чи карликом, позбавленим нюху, але з гарантією відзначити своє 150-річчя? Парадоксальний на перший погляд взаємозв'язок виявили дослідники. І спробували його пояcнити. Кожній клітині нашого організму доводиться вибирати: витрачати сили на те, щоб рости, чи на захист від стресів і поломок. Зрозуміло: в організмі людини відбуваються обидва процеси. Але їхнє співвідношення регулюється гормонами. Для довгого життя захист від пошкоджень важливий — отже, клітина стане економити на рості. Це вже довели експерименти на мишах. Коли генними мутаціями і дієтою добилися того, щоб гризуни росли повільніше, ті стали жити вдвічі довше. А запахи? Всі тварини-довгожителі розрізняють їх гірше за своїх родичів. Пояснення феномена у вчених подібне: судячи з усього, апетитний запах їжі дає сигнал до росту (знову ж через гормони), а довгожителю, як ми вже знаємо, він ні до чого.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також