Жодних нічних дзвінків і погроз родичам: Верховна Рада урегулювала правила роботи колекторських компаній

830 0

Ми у соцмережах:

Жодних нічних дзвінків і погроз родичам: Верховна Рада урегулювала правила роботи колекторських компаній

Верховна Рада врегулювала правила роботи колекторських компаній. Відповідний законопроєкт № 4241 депутати ухвалили у першому читанні. Він унормовує стягнення заборгованості за кредитом, запроваджує етичні правила для колекторів і встановлює систему державного контролю за їхнім дотриманням.

Основні нововведення повідомляють Рівненські новини :

Щоб займатися колекторською діяльністю, компанія має бути занесена до відповідного реєстру. Його вестиме Нацбанк.

Колекторам заборонено прямо погрожувати, шантажувати, вводити в оману, телефонувати вночі чи приховувати номер.

Колектор має називати своє ім’я, назву компанії, підставу дзвінка та розмір боргу. А на вимогу споживача – ще й надати підтвердні документи протягом 7 днів.

За порушення правил – штраф від 51 до 102 тис. грн та можливе виключення з Реєстру колекторських компаній.

Банк чи фінансова компанія зобов’язані публікувати інформацію про колекторські компанії, з якими співпрацює, та інформувати про це позичальника.

«З такою системою ми приведемо цей ринок у стан, коли взаємодіяти з боржником ввічливо буде набагато вигідніше, ніж погрожувати і лаятися. А порушення етики потенційно вартуватиме можливості присутності на цьому ринку. Ми виведемо з ринку всіх, хто в частині методів взаємодії застряг у 90-х роках», – пояснила Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка та голова підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем.

Народна депутатка підкреслила, що цей законопроєкт не заборонить стягувати борги за кредитами. Проте – зобов’яже робити це цивілізованими методами.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також