Згоріла посилка? Пишіть листи

4318 0

Ми у соцмережах:

Згоріла посилка? Пишіть листи

Костопільчанка Надія Кур’ята уже не перший рік користується послугами Нової Пошти. Її онука навчається в Одесі, додому приїздить нечасто. Тож щоразу, коли дівчина їде на навчання, її речі пересилають в Одесу Новою Поштою. І жодного разу за ці кілька років нічого з посилками не траплялося. До 21 лютого, коли вона, як завжди, провела онуку на поїзд, а її речі надіслала Новою Поштою.

Наступного дня, коли дівчина збиралася їх отримати, надійшло СМС-повідомлення, що дві коробки з одягом, взуттям, посудом та іншими речами, а також ноутбук… згоріли. Де, коли і за яких саме обставин це сталося — Нова Пошта не повідомляє.

— У Тані були довгі зимові канікули, бо її навчальний заклад, мабуть, економить на опаленні корпусів, — розповіла Надія Кур’ята. — На час зимових канікул вона влаштувалася в Костополі на роботу, щоб заробити й купити собі нове взуття. Ось ті її обновки та ще багато речей і згоріли. Та ще й ноутбук! Ми його пересилали неодноразово, і все було гаразд. Цього разу вийшло дві коробки речей, ноутбук запакували окремо, у ще одну коробку. Усього вийшло 18 кг. Працівниця відділення запитала, в яку суму оцінюю посилку чи, як завжди, у 200 гривень. Я погодилася. Заплатила за пересилання 113 гривень, і наступного дня Таня очікувала на свої речі. А тут ця СМС. Ох, якби ж ми знали, що таке буде, то вже передали б якось ті речі…

З’ясувати, що ж насправді сталося і де, виявилося непросто. У відділенні Нової Пошти, з якого надсилали посилку, сказали, що про цю подію нічого не знають, і запропонували подати письмову претензію. Пані Надія її склала, оцінивши втрачене майно у 29 тисяч гривень. Їй одразу надійшло повідомлення про те, що претензію прийнято і що відповідь вона одержить протягом 10 днів. Чекати довго не довелося, менш ніж за годину їй зателефонували з номера з кодом Києва і повідомили, що з автомобілем Нової Пошти сталася дорожньо-транспортна пригода, у результаті якої він загорівся, і весь вантаж, який перевозив, згорів. Відшкодувати можуть хіба 313 гривень — оціночну вартість посилки та вартість пересилання. На запитання, де саме сталася ДТП і за яких обставин, не відповіли.

— У накладній вказано, що я пересилаю ноутбук та інші речі, — нарікає пані Надія, — зробила так, як радили працівниці Нової Пошти. Але ж очевидно, що ноутбук не може коштувати 200 гривень. Я також поцікавилася, чи мають працівники оглядати посилку й складати опис предметів, які пересилають. І мені відповіли, що це не передбачено інструкцією, бо на огляд та опис нібито потрібно багато часу. Скільки я не намагалася подзвонити на той номер, з якого дзвонили до мене, та все марно — чую лише «цей номер не є дійсним». Мені не вдалося знайти жодного повідомлення в ЗМІ про ДТП з автомобілем Нової Пошти 21 чи 22 лютого. Закрадається сумнів, чи вона справді була.

На «гарячій лінії» Нової Пошти — єдиним номером, на який можна зателефонувати до цієї організації — за номером претензії відповіли, що вона не закрита. Щодо обставин ДТП, в якій нібито згоріли посилки, повідомили лише, що нештатна ситуація сталася на маршруті Рівне-Одеса унаслідок загоряння тягача. Де саме — невідомо. Рішення щодо сплати компенсації у такому разі приймає відділ компенсацій, і воно залежить від оголошеної вартості посилки. За посилки вартістю до 200 гривень не стягується комісійний збір, понад цю суму — у розмірі 0,5% від оціночної вартості. Тобто за посилку за 29000 гривень довелося б заплатити 145 гривень.

Надія Кур’ята отримала від Нової Пошти обіцяні 313 гривень. І сумнівається, чи відшкодували б їй повну вартість, якби заплатила комісію, і чи взагалі були ДТП і пожежа. За порадою тих же працівниць Нової Пошти надіслала листи кінцевим бенефіціарним власникам ТОВ Нова Пошта — киянам В’ячеславу Климову та Володимиру Поперешнюку.

Світлана Федас.

Після виходу публікації Світлана Приступа, керівниця відділу зовнішніх комунікацій «Нової пошти», ситуацію прокоментувала так:

«У Житомирській області загорівся вантажний автомобіль, який перевозив відправлення клієнтів «Нова Пошта» за маршрутом Рівне-Одеса. Попередньою причиною стало коротке замкнення електромережі у моторному відсіку. Весь вантаж було знищено внаслідок пожежі. Водій автівки не постраждав. Нам дуже шкода, що сталася така ситуація. Наразі слідчими органами МВС порушено кримінальну справу та проводиться слідство, по завершенні якого буде встановлено остаточну причину загоряння. Ми радимо вказувати реальну оціночну вартість. Всі клієнти отримали компенсації, відповідно до вказаної оціночної вартості».



ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також