«Зіг хайль» — наше майбутнє?

7793 0

Ми у соцмережах:

«Зіг хайль» — наше майбутнє?

Поки жителі міста тинялися у неділю центром Рівного, перекритим із нагоди вигаданого Володимиром Хомком «дня міста», група кремезних молодиків у масках промарширувала центральними вулицями, вигукуючи «зіг хайль» і піднімаючи руку у фашистському привітанні. Свідки незвичної «ходи» були здивовані, міліція робила вигляд, що нічого не сталося, а влада... А хіба є у Рівному влада, яка б контролювала громадський порядок і не допускала подібних провокацій?

Хода Зіг Хайль Версія про те, що профашистська хода кремезних бійців була звичайним «приколом», не приймається. Ці хлопці у такій кількості просто так ніколи не збираються — в акції точно були організатори, імена яких мали б знати сотні, а може, й тисячі офіцерів місцевої СБУ. Якщо навіть це насправді був сумнівний жарт, то головний «жартівник», який організував ходу бійців по Рівному, показав, хто є у місті реальною силою і хто, в разі чого, може стати реальною владою. Півсотні молодиків спортивної статури у балаклавах зібралися в неділю близько шостої вечора біля ЗОШ №12 та пройшлися колоною через центр міста до вулиці Директорії. Попереду несли транспарант з надписом "Рівне" та гербом міста й тризубом. По дорозі раз у раз вигукували: "Не бухай!", "Ні наркоманії!", "Не кури!", "Верес" чемпіон!", "Зіг хайль!", "Молодь нації — проти деградації!" та інше. А також кинули кілька петард. Міліція супроводжувала колону на всьому шляху, але близько не підходила, нікого з учасників не перепиняла та не затримувала. Як сказав, не називаючись, один з правоохоронців, щоб "не нагнітати ситуацію та не спровокувати протистояння". Хода Зіг Хайль

Коментарі

Денис, представник "Ультрас Рівне": — До тієї ходи центром міста в День Рівного ультрас жодного відношення не мають. Наших там не було. Та й ніяких інших заходів чи акцій на День міста Рівного ми не організовували та не проводили. Ми тільки активно підтримуємо нашу команду "Верес" на всіх матчах, ось і все, крапка. Володимир, учасник ходи: — Мені 19 років, я рівнянин, звичайний громадянин. Працюю охоронцем, займаюсь спортом. Можливо, та хода була й не найкраща ідея... Нас було близько півсотні — всі друзі, займаємося спортом. Не було нам чим зайнятись, ось і вирішили покричати за спорт, за здоровий спосіб життя. Хтось на День міста знаходить привід попиячити, потім хуліганить, трощить все, що на шляху трапляється. Ми ж вирішили пройтися гуртом, так би мовити, приколотись таким чином. Жодної якоїсь організації, спілки, партії, руху чи ще чогось такого ми не представляли. Об'єднує нас тільки те, що майже всі ми займаємось у різних бійцівських клубах Рівного... Зідзвонились, зібрались та й пройшлись містом, від 12-ї школи по Соборній до центру, а звідти — до вулиці Директорії, де й розійшлись. Кричали, зокрема: "Ні наркоманії!", "Не бухай!", "Не кури!". Щодо "кинутої зіги", то там не було жодного нацизму чи фашизму. "Зіг хайль" у перекладі означає "Слава перемозі", і цей вигук прозвучав у контексті з вигуком "Верес" чемпіон!". А витягнута вперед рука була не нацистським "від землі вверх", а вітальним жестом римлян "від серця до сонця". Можливо, й виглядало це збоку підозріло, але, знову ж таки, запевняю, що жодним фашизмом там і не пахло. Як вже казав, просто поприколювались, подуркували. Так само й з тими балаклавами — ніхто ні від кого не ховався, просто тренд такий сучасний, подумали, що так буде прикольніше... Перехожі до нашої ходи ставились по-різному, але більшість — з підтримкою, зі схвальними вигуками. А міліція? Та йшла собі збоку, нікого з нас не зачіпала, ні про що не розпитувала. Хода Зіг Хайль Олег Левко, заступник начальника Рівненського міськвідділу внутрішніх справ, начальник міліції громадської безпеки: — Жодних офіційних заявок про проведення цього заходу до влади не надходило. Разом з тим, молоді люди фактично нічого не порушили. Вони жодної шкоди не заподіяли, нікого не ображали. Йшли вулицею, яка й так була перекрита для руху транспорту, а де ні — йшли тротуаром. Перші несли транспарант з написом "Рівне", гербом міста й тризубом. Під час ходи кричали, що наркотики та алкоголь — це зло, "Верес" — чемпіон, що молодь за здоровий спосіб життя. Був, щоправда, й вигук, який звучав схоже на "зіг хайль", у поєднанні з витягнутою вперед рукою. Але це виглядало як якесь "своє" вітання, жодним чином не пов'язане зі сповідуванням фашизму, з іншою історією й трактуванням. А що більшість з учасників ходи були в балаклавах — так законом їх носити не заборонено... Попередньо нам відомо, що це була за організація, але тільки зі слів самих хлопців, які ще не знати чи сказали правду. Тому не хочу казати, яка саме, бо інформація ще перевіряється.
Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також