Зиму в Рівненську обллікарню не повертають

2216 0

Ми у соцмережах:

Іван Зима

Рівненська обласна рада вкотре за свою каденцію опинилася в юридичній колізії. Звільнений розпорядженням голови ради головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні Іван Зима виграв суд і мав би бути поновлений на посаді. Втім, поки тривали суди, Рівненська облрада встигла оголосити конкурс на його посаду та обрати нового керівника закладу. Хто тепер головний у лікарні — і надалі вирішуватимуть у судах.

Віктор ТкачРозпорядження про звільнення Івана Зими голова облради Олександр Данильчук підписав 1 червня. Офіційно причин звільнення дві: окрім ситуації з коронавірусом, у розпорядженні згадується звернення обласної прокуратури щодо порушень під час тендера на виготовлення проєктів ремонту покрівлі та фасадів будівель лікарні. Виконувати обов’язки головного лікаря Олександр Данильчук призначив завідувача відділення гнійної хірургії та проктології Віктора Ткача. У липні обласна рада провела конкурс на посаду керівника лікарні. Перемогу Віктора Ткача на конкурсі відразу ж затвердила обласна рада, проголосувавши за укладення з ним контракту на п’ять років.

Окрім того, депутат Володимир Муляр подавав на сесію проєкт рішення, який мав зобов’язати Олександра Данильчука скасувати своє розпорядження про звільнення п.Зими, проте депутати за це не проголосували.

Як не проголосували, зрештою, і за внесення змін до статуту обласної клінічної лікарні, які б дозволили керівництву обласної ради «схитрувати» з поновленням Івана Зими. Справа в тім, що нині керівником лікарні є головний лікар — саме з цієї посади звільняли Івана Зиму. Якби депутати підтримали внесення змін до статуту, керувати закладом уже мав би директор. До слова, не вистачило під час голосування лише двох голосів.

А тим часом Іван Зима, подавши позов до Здолбунівського районного суду, 11 серпня виграв спір. Головним аргументом стало те, що розпорядження про його звільнення вийшло тоді, коли він був на лікарняному. Суддя Ігор Мичка зобов’язав скасувати розпорядження поновити його на посаді головного лікаря обласної клінічної лікарні.

Поновлення мало би бути негайно виконано, проте керівництво обласної ради, попри загрозу сплатити штраф за невиконання рішення суду, повертати Івана Зиму до керування лікарнею не поспішає.

На прохання прокоментувати ситуацію пресслужба Рівненської обласної ради надала коментар фахівців відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи виконавчого апарату облради:

«Рівненська обласна рада 13 серпня подала апеляційну скаргу на рішення суду про поновлення Івана Зими на посаді головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні. Також обласна рада звернулась за роз’ясненням до Здолбунівського районного суду, аби той роз’яснив своє рішення. Оскільки не зрозуміло, як Рівненській обласній раді правильно виконати рішення суду в частині поновлення Івана Зими на посаді, яке допущено до негайного виконання: шляхом видання головою обласної ради розпорядження чи прийняття Рівненською обласною радою відповідного рішення. Однак Здолбунівський районний суд відмовив в наданні відповідного роз’яснення, а тому обласною радою була подана апеляційна скарга з вимогою надати таке роз’яснення, оскільки з рішення суду не зрозуміло, хто має поновити Івана Зиму на посаді. На цей момент обидві апеляційні скарги ще не розглянуті. 21 серпня обласна рада на сесії ухвалила рішення про призначення керівником обласної клінічної лікарні Віктора Ткача. У випадку, якщо судом буде роз’яснено порядок виконання рішення суду, то Іван Зима буде поновлений на посаді, а Віктор Ткач буде звільнений у зв’язку з виконанням рішення суду».

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також