З’їв консервоване м’ясо і помер... 42 особи захворіли на ботулізм через вживання неякісних консервованих продуктів, четверо померли

2598 0

Ми у соцмережах:

З’їв консервоване м’ясо і помер... 42 особи захворіли на ботулізм через вживання неякісних консервованих продуктів, четверо померли

Загалом в Україні цьогоріч хворіли на ботулізм 79 осіб, але більше половини — захворіли через те, що з’їли саме неякісні консервовані продукти. Найбільше випадків ботулізму зареєстрували в Рівненській області — 8, у Житомирській, Волинській та Вінницькій — по 6 випадків, у Львівській, Чернігівській областях та Києві — по 5 випадків. Найчастіше до захворювання призводило вживання м’ясних консерв і в’яленої та соленої риби.

Щоби вберегтися від ботулізму, Центр громадського здоров’я радить:

Не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року. Не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках. Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Також не вживайте їжу, якщо банки роздуті, зі здутими кришками, з яких щось витікає, нещільно закриті, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму: короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювота, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок.

У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

При перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте «швидку». Також фахівці радять промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також