Щоби вберегтися від ботулізму, Центр громадського здоров’я радить:
Не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року. Не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках. Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Також не вживайте їжу, якщо банки роздуті, зі здутими кришками, з яких щось витікає, нещільно закриті, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму: короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювота, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
При перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте «швидку». Також фахівці радять промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.





