З`їв тушонку і захворів на ботулізм

1666 0

Ми у соцмережах:

З`їв тушонку і захворів на ботулізм

У Рівненській області зареєстровано четвертий з початку року випадок ботулізму, який підтверджений лабораторно у ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Захворів 35-річний мешканець Костопільського району. При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що постраждалий вживав консервоване куряче м’ясо домашнього приготування (тушонку).

Хворому введено ботулінічний антитоксин. Стан хворого значно покращився, повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр на своїй сторінці у Фейсбуці

Захворювання починається з нудоти, блювання, болю у животі, порушення випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. Надалі з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. При розвитку наведених симптомів не займайтесь самолікуванням, а одразу звертайтеся за медичною допомогою!

За 9 місяців 2018 р. в Україні захворіли на ботулізм 97 осіб, з них 8 померло. Переважна більшість вживали рибну продукцію, зокрема рибу в'ялену, виготовлену в домашніх умовах або придбану в місцях несанкціонованої торгівлі.

Провідну роль у запобіганні захворювання відіграє суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил під час виготовлення та зберігання харчових продуктів, особливо консервованої продукції, ковбас, рибної продукції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також