Зламався ключ в замку: що робити і як витягнути

6167 0

Ми у соцмережах:

Зламався ключ в замку: що робити і як витягнути

Домслужба – це сервіс № 1 по вирішенню побутових проблем у Рівному, Львові, Луцьку та Тернополі. Клієнти компанії можуть назавжди забути про будь-які домашні клопоти.

Попасти ключем у шпарину – уже завдання не з легких, але от витягнути його назад буває іще складніше. Особливо, якщо з певних причин лезо вирішило обламатись та залишилось усередині. Пам’ятайте, що ремонт замка – справа дуже відповідальна, тому якщо не хочете стояти під дверима іще кілька годин чи навіть днів, ліпше довірити це завдання професіоналам. Досвідчений майстер поверне доступ до вашого житла в лічені години, при цьому не пошкодивши сам механізм.
Чому ключі ламаються чи застряють
Якісний замок – це надійний захист від зловмисників. Втім, іноді такі механізми надто захоплюються своєю роботою, тому не дають проникнути в дім, офіс чи квартиру не лише стороннім людям, але й власнику з ключем. Найчастіше це виникає через механічну деформацію леза. Як правило, проблеми з ключами проявляються, якщо:
  • відкривати ними різноманітні напої;
  • кидати з балкона на землю, намагаючись зекономити забудькуватому власнику кілька секунд;
  • вставляти ключ у дверну шпарину не до кінця.
Сучасні дверні ключі – це високоточні вироби, відхилення навіть на десяті долі міліметра може спричинити заклинювання. При цьому з часом і лезо, і сам механізм зношуються, що також призводить до поломок. Якщо ж періодично намагатись запхати в замок інший ключ, смикати та шарпати його при відкриванні, то ймовірність аварійних ситуацій іще більше виростає.
Як зрозуміти, що замок от-от заклинить
Зрозуміти, що скоро знадобиться ремонт замка, можна по таким ознакам:
  • поворот повільний або відбувається із затримкою – це свідчить про перекоси або корозію механізму;
  • ключ повертається надто швидко та легко – зносилась серцевина, її необхідно замінити;
  • ключ важко вставляється – в шпарину потрапили сторонні предмети або бруд, спробуйте прочистити її тонкою паличкою, але краще повністю розібрати замок;
  • вільне прокручування ключа – головна ознака ослабленої поворотної пружини.
При виявленні таких поломок слід замовити ремонт замка у професійних майстрів, або ж самостійно замінити серцевину. Ігнорування проблеми – прямий шлях до застрягання леза в шпарині.
Як вберегти замок від поломки
Щоб не замислюватись над тим, як відкрити двері, якщо зламався ключ, необхідно виконувати кілька простих профілактичних правил:
  • регулярно зчищайте з поверхні виробу жир та бруд;
  • відчиняйте двері акуратно та обережно, не смикайте та не рвіть;
  • слідкуйте за станом леза – якщо поверхня згладилась та зносилась, використовувати такий виріб небажано.
В результаті ви зможете значно підвищити строк експлуатації як ключа, так і самого замка.
Що робити, якщо застряг ключ
Якщо вас цікавить, що робити, коли зламався ключ в замку, то для початку необхідно чітко оцінити ситуацію. Можливо, все не так страшно, і лезо просто заклинило. При цьому вирішувати проблему слід, відштовхуючись від типу встановленого замка.
Заклинило циліндровий дверний замок
Найпопулярніші в наш час вироби. Без ключа циліндр знаходиться в зафіксованому стані, при вставлянні леза він вивільняється та провертає засув. Конструкція одночасно і проста, і надійна. При необхідності можна замінити серцевину, не зачіпаючи весь механізм, що полегшує ремонт.
Якщо лезо застрягло у такому замку, потрібно спробувати провернути ключ до початкового положення, після чого дістати його. Для полегшення завдання можна використовувати плоскогубці. Втім, сильно налягати не рекомендується – це може спричинити більш серйозну поломку. Коли ключ іде туго, бажано впорснути у серцевину трохи аерозольного мінерального масла, після чого витягнути лезо буде значно легше.
Вийшов з ладу сувальдний замок
В основі сувальдних замків набір підпружинених пластин з пазами складної конфігурації. При повороті оригінального ключа пластини впорядковуються у певну комбінацію, що дозволяє відкрити механізм. Такі замки масивні, надійні та зносостійкі. Однак великі ключі та шпарини, котрі пропускають звуки та холод, роблять їх не надто зручними в побуті, тому зустрічаються схожі моделі усе рідше.
При заїданні ключа потрібно діяти наступним чином:
  • використайте машинне масло чи універсальне мастило WD-40 для змащення ключа;
  • легенько проверніть виріб, намагаючись звільнити лезо;
  • огляньте ключ на наявність механічних пошкоджень – при виявленні дефектів слід використати дублікат;
  • прочистіть шпарину від забруднень;
  • при наявності подряпин навколо замка висока ймовірність, що механізм пошкоджено під час спроби злому, тому він потребує заміни.
Буває й так, що ключі застряють у прочинених дверях. В такому випадку слід просто розібрати замок.
Як відкрити двері, якщо зламався ключ
Якщо ж зламався ключ в замку, то така ситуація дещо складніша, однак і її можна вирішити. Тут є кілька способів:
  • плоскогубці чи пасатижі. Таке рішення підійде у тому випадку, якщо невеличка частинка леза стирчить із шпарини. Просто змащуємо виріб маслом, потім переводимо його в початкове положення та витягуємо;
  • ціанакрілатний клей. Деякі власники намагаються відімкнути замок, вставивши обламану половину у шпарину. Ймовірність прочинити таким чином двері вкрай низька, але от проштовхнути лезо глибше чи іще раз обламати ключ шанси досить високі. Втім, ви можете використати спеціальний клей, нанісши його на половинку леза, після чого виріб слід вставити в шпарину. Через декілька секунд спробуйте витягнути уже склеєний ключ;
  • потужний магніт. Якщо лезо застрягло неглибоко, його можна видобути із сердечника за допомогою магніту. Масло полегшить це завдання.
Втім, усі ці методи можуть і не допомогти. У такому випадку варто просто висвердлити серцевину. Рішення підходить і для сувальдних, і для циліндрових замків. Головне – точно виявити місце, де знаходиться елемент, котрий утримує засув, ну і знайти саме свердло.
Що робити, якщо нічого не допомагає
Коли зламався ключ у замку, і самостійно вирішити проблему ну ніяк не виходить, у вас все-таки залишається чотири варіанти:
  • змиритись, що у дім чи офіс не проникнути та знайти нове житло;
  • спробувати потрапити у приміщення через балкон чи вікно;
  • розігнатись, аби рознести ненависні двері на друзки;
  • викликати столяра.
Свої переваги й недоліки є у кожного такого методу, однак професійний ремонт замка – це найпростіший, найдешевший та найбезпечніший варіант.
Що потрібно для аварійного відкриття замка
Аварійне відкриття замків – це універсальна послуга, котра знадобиться для власників, котрі не можуть проникнути всередину свого дому, офісу чи квартири. Допомога столярів стане у пригоді в таких випадках:
  • замок заклинило;
  • лезо зламалось чи застрягло усередині дверної шпарини;
  • двері захлопнулись від протягу;
  • дитина чи літня людина зачинились усередині;
  • ключ загубився, а дублікатів немає, або ж вони знаходяться всередині дому.
Професійний спеціаліст приїде до вашої квартири максимально швидко, аби допомогти вийти із складної ситуації. Втім, просто так замовити послугу неможливо. Мало знайти номер професійного столяра, необхідно ще й підтвердити, що саме ви є власником.
Замовнику слід підготувати паспорт із пропискою та документи, що посвідчують право власності, або договір оренди. У випадку спірних ситуацій двері відкриваються у присутності судових приставів чи представників правоохоронних органів. Трапляється і так, що документи знаходяться всередині житла. В такому випадку сусіди можуть підтвердити особу власника, а всі необхідні документи пред’являються уже після відкриття дверей.
Де замовити послуги майстрів-столярів у Рівному
Якщо вас цікавить виклик столяра у м. Рівне, ми рекомендуємо звернутись за допомогою до майстрів Домової служби. Компанія надає послуги електрика, сантехніка, мебляра та ін.
У штаті є досвідчені столяри, котрі спеціалізуються на аварійному відкритті замків. Звертаючись у цей сервіс, клієнти можуть розраховувати на:
  • доступні ціни. Вартість усіх послуг вказана на сайті, прайс фіксований, тому замовники точно знають, скільки доведеться заплатити. Для постійних клієнтів діє 10-відсоткова знижка, є можливість готівкового та безготівкового розрахунку;
  • висока якість послуг. Кваліфіковані спеціалісти із професійним обладнанням та інструментами швидко впораються із будь-якими завданнями. При можливості вони не просто відкриють замок, але й не пошкодять серцевину. На роботи надається гарантія;
  • оперативність. Клієнти можуть домовитись із столяром про певний час, а також скористатись послугою аварійного виклику (спеціаліст приїде протягом години). Майстри працюють 7 днів на тиждень, без вихідних;
  • максимальний комфорт. Всі співробітники компанії – не лише професіонали, але й порядні люди. Вони не надокучають зайвими розмовами, а по собі залишають чистоту й порядок.
Домслужба – це сервіс № 1 по вирішенню побутових проблем у Рівному, Львові, Луцьку та Тернополі. Клієнти компанії можуть назавжди забути про будь-які домашні клопоти.

  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також