Змієборця — розпиляти і на склад! Бо льох Любомирських — важливіше?

1488 0

Ми у соцмережах:

Оновлена площа над підземеллями у парку могла б мати такий вигляд

Скульптура Богатиря, яка раніше стояла у центрі фонтана в міському парку, уже більше місяця очікує на перенесення на спеціально встановлений за кілька метрів фундамент. Щоб не заважав розкопаним підземеллям — там нібито колись був льох князів Любомирських, який тепер має стати «туристичною родзинкою» Рівного. Скульптуру уже підготували, щоб розпиляти і частинами перенести на нове місце. Однак міськрада відмовилась виділяти 300 тисяч гривень — а саме стільки, запевняють фахівці, потрібно на ці роботи. Про це стало відомо минулого тижня на сесії міської ради.

У проекті реконструкції підземель, на які Європа виділила грант 443 тисячі євро, коштів на перенесення богатиря не передбачалося. Бо цінність підземель, на які хочуть освоїти близько 10 мільйонів гривень грантових коштів, набагато вагоміша. Ідея перенести скульптуру виникла після того, як рівняни почали бурхливо висловлювати невдоволення тим, що Богатиря більше не буде у парку. Однак, видно, за той місяць, що минув, щось та змінилося у ставленні чиновників і депутатів до цієї ідеї — гроші з бюджету не дали.

Тарас Максименко, начальник управління культури і туризму:

— Моя позиція — зберегти скульптуру Змієборця. Але вона дуже стара, тому неможливо так просто підняти її і перенести. Бо розвалиться. Під скульптуру вже побудовано новий п’єдестал, але сам пам’ятник потрібно розпиляти на частини лазерною пилкою, щоб потім зібрати на новому місці та відреставрувати. Після цього пам’ятник став би кращим, ніж був. Однак на усе це потрібні гроші, яких у нас немає. Без грошей ми можемо його лише розпиляти і скласти у господарському дворі. Але за такого підходу стара скульптура відновленню не підлягає. Потрібно буде будувати нову.

Володимир Хомко, міський голова:

Після провального голосування Богатир у нас буде — тільки на складі. Уже зроблено 3-D копію старої скульптури. Якщо виникне така потреба, то цю копію можна втілити у життя з якогось матеріалу. Можна зробити й з пластику. Це не так уже й дорого. Але для цього має бути необхідність. Погоджуюся з архітекторами, які переконують, що у нас в парку — сучасна архітектура. Особливо там, біля підземель. Із цією сучасною архітектурою старий пам’ятник не дуже гармоніює. Згідно із проектом, на місці Змієборця буде побудовано сухий фонтан. Він буде дуже цікавим, такого у нашому місті ще не було. Щодо скульптури, то буде видно. Можливо, встановимо її в якомусь іншому місці як пам’ятник сталінської епохи. Адже це теж частина нашої історії.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також