Змінивши раціон, можна уникнути серцево-судинних проблем

579 0

Ми у соцмережах:

Змінивши раціон, можна уникнути серцево-судинних проблем

Захворювань серцево-судинної системи можна уникнути, якщо дотримуватися середземноморського принципу харчування, стверджують кардіологи.

Згідно зі статистикою, люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, досить пізно дізнаються про свій діагноз. Так відбувається тому, що багато симптомів захворювання найчастіше списують на нездужання і стрес, і тільки після критичної ситуації звертаються до лікаря за допомогою. Особливо це стосується молодих людей, які вважають, що їхнє серце працює як годинник. Але «збої» можуть бути у всіх, тому важливо сформувати правильні звички, скоригувати спосіб життя і харчування.

Що ж важливо для серця?

Калій і магній, а також Омега-3 жирні кислоти, цинк, селен, клітковина — елементи, що уповільнюють розвиток атеросклерозу, нормалізують артеріальний тиск, знижують вміст холестерину і зменшують набряки. При нестачі калію порушується ритм серця і долає втома і тривога. Щоб поповнити запаси калію, потрібно їсти сухофрукти, цитрусові, бобові, банани, броколі, морепродукти, горіхи, насіння.

Жири необхідні для клітин і тканин тіла. Однак не всі жири є правильними. Наприклад, рафіновані трансжири не мають поживної цінності, зате вони впливають на підвищення рівня холестерину в крові, що погано для організму. Найкращими з них є жири ненасичені. Саме вони покращують стан судин і нормалізують артеріальний тиск.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, жири повинні складати близько 30% раціону людини. Продукти, багаті жирами: авокадо, жирна риба, горіхи, насіння, оливкова олія.

Їжа без солі. Набряки на обличчі й тілі з’являються після надмірного вживання солоної їжі. А надлишок солі може викликати атеросклероз. Саме тому ВООЗ рекомендує звести до мінімуму її кількість в раціоні. Для нормалізації артеріального тиску потрібно вживати всього 5 г солі в день.

Кардіологи зазначають: змінивши раціон харчування, можна уникнути серцево-судинних захворювань. Достатньо спробувати середземноморський принцип харчування. Сенс цієї системи в тому, щоб знизити кількість солі, цукру, алкоголю, кондитерських виробів, фастфуду, газованої води і замінити нездорову їжу правильною, а це риба, птиця, молочні продукти, овочі, фрукти, цілісні зерна, горіхи, бобові.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також