Знайомтеся: на Рівненщині працює кластер «Волинь»!

1364 0

Ми у соцмережах:

Знайомтеся: на Рівненщині працює кластер «Волинь»!

Майже рік минув, як на території Радивилівського та Дубенського районів було утворено кластер «Волинь», який є складовою аграрного підприємства — Групи компаній «VITAGRO». Кластер «Волинь», утворений у березні 2018 року, обробляє 16 тисяч гектарів земель на території 15 сільських рад Радивилівського та Дубенського районів. Основні напрями діяльності підприємства — вирощування таких зернових культур, як озимий ріпак, озима пшениця, соя, соняшник, ярий ячмінь. Саме ці культури вирощуватимуть на землях «Волині» й цьогоріч.

Директор кластеру «Волинь» Олег Шаргородський розповів, що наразі фахівці займаються вивченням ґрунтів, підбором культур і відповідних сортів насіння, впровадженням нових технологій, аби досягти максимального результату роботи у нинішньому році.

Рік, що минув, розповідає Олег ШаргородськийОлег Шаргородський, був для новоутвореного підприємства роком випробувань та становлення:

— Розпочинали з нуля. Набирали персонал — і механізаторів, і різноробочих, і спеціалістів в агрономічно-інженерну службу. На сьогодні повністю сформовано трудовий колектив кластеру, який налічує понад 200 працівників. В основному це місцеві мешканці, які проживають на території сіл Дубенського і Радивилівського районів.

Ми максимально намагаємося побудувати не тільки робочі партнерські, а й людські відносини як з працівниками, так із пайовиками. Перше, що зробили, — це підняли орендну плату із 6% до 8% від нормативно-грошової оцінки земельного наділу. За 2018 рік повністю виплатили орендну плату пайовикам, яких є понад 6 тисяч у кластері.

Також Група компаній «VITAGRO» має широку соціальну програму, яка розрахована на наших пайовиків. Зокрема, виплачуємо 1500 гривень у разі смерті когось у родині пайовика, а при народженні дитини у пайовика чи його родини виплачуємо по 2 тисячі гривень. Надаємо допомогу людям, які мають потребу в лікуванні. Тісно співпрацюємо з усіма сільськими радами, територіальними громадами, на території яких є орендовані землі нашого кластеру.

Намагаємося сприяти у вирішенні проблем кожного соціального об’єкта бюджетної сфери, які розташовані на території сільських рад. Спільно з місцевою владою вирішуємо, де найбільше є потреба і куди спрямувати кошти. У 2018 році на допомогу соціальним закладам ми спрямували півтора мільйона гривень.

Щодо матеріальної бази, то у розпорядженні кластеру повний набір техніки для якісного проведення комплексу польових робіт на 16 тисячах гектарів. Це 8 важких тракторів, 6 тракторів «JOHN DEERE» різної потужності, 10 тракторів меншого класу МТЗ, 8 МАЗів, повний комплект ґрунтообробної та посівної техніки. Є все, аби працювати стабільно, якісно і вчасно.

Нині у кластері «Волинь» вже завершили ремонт техніки, яка буде працювати в сезон 2019 року, і приступили до підживлення озимих культур. Наразі підживлено 6,5 тисячі гектарів озимого ріпаку й озимої пшениці.

Працює техніка й на полі біля села Білогородка Дубенського району. Микола АнінМикола Анін, агроном цього масиву кластеру «Волинь», розповідає, що тут на 2240 гектарах посіяно озиму пшеницю сорту «Франц»:

— Зараз проводимо підживлення пшениці сульфатом амонію. Культура, за попередніми прогнозами, досить непогано виходить із зимових умов, тож маємо надію на хороший врожай. Погода вносить свої корективи в роботу — саме це добриво, сульфат амонію, потребує тривалого процесу розчинення, і для цього потрібна волога, тож зараз саме такий період, що можна працювати. Добрива завезено в достатній кількості, техніка є, забезпечені пально-мастильними матеріалами, мінеральними добривами, засобами захисту рослин. Так що є можливість і бажання виконувати потрібні роботи.

На даному масиві працює 5 одиниць техніки: два трактори «KLAS» «Орізон 430» з причіпними розкидачами «Amazone» і на іншому — три одиниці працює з навісними агрегатами «Rauch 1221».

…Зупиняється один із тракторів, і ми знайомимося з Володимиром Карпюком, місцевим жителем, механізатором із 12?річним стажем. На його утриманні дружина та двоє неповнолітніх дітей. Чоловік каже, робота подобається, заробітна плата влаштовує і на заробітки, як багато хто робить, їхати наміру не має. За останній час переконався, що заробляти можна і тут, на рідній українській землі. Задоволені, каже Володимир, й інші люди, які також працюють у цьому господарстві. Адже зарплата достойна, виплачується вчасно, і за паї орендар розрахувався повністю.

Після завантаження новою порцією добрив трактор знову прямує в поле, а ми тримаємо курс на тракторну бригаду. На першому поверсі тут розміщена майстерня для ремонту техніки. А на другому також у розпалі ремонтні роботи — частину занедбаного колись приміщення майстри завершують переобладнувати під офісне приміщення, і вже невдовзі тут у комфортних сучасних умовах працюватимуть спеціалісти.

Важко повірити, що ці вже відремонтовані за сучасним зразком приміщення дотепер були без підлоги, стелі, штукатурки. Влітку все приміщення ремонтної майстерні тракторної бригади повністю перекрили і в одній з його частин облаштували гуртожиток. Тепер у жнивний сезон у відремонтовані затишні кімнати поселять механізаторів з інших відділків та кластерів, які працюватимуть у господарстві. Зараз тут створено належні умови праці для людей.

Ірина ІвашинютаКластер «Волинь» орендує земельні ділянки площею 1350 гектарів на території Вербської сільської ради, що у Дубенському районі. Сільський голова Вербської сільської ради Ірина Івашинюта розповідає про співпрацю з цим інвестором:

— Незважаючи на те, що кластер «Волинь» і новий інвестор зайшли до нас відносно недавно, влітку 2018 року, проте вже є результати співпраці. Перш за все це стосується розвитку соціальної сфери населеного пункту. Представники кластеру з розумінням ставляться до наших проблем і допомагають їх вирішувати. На території сільської ради функціонує Білогородський НВК 1?2 ступенів. Це гарний заклад, але донедавна там не було спортивного майданчика. Зараз ми дуже вдячні Групі компаній «VITAGRO» за придбання спортмайданчика і створення умов для того, аби діти розвивалися і займалися спортом. Також на наше прохання орендарі придбали паркан для Вербської музичної школи, яку відвідує 190 дітей. Ішли нам назустріч, виділяючи транспорт для перевезення футбольної команди школи. Сприяли у розчищенні вулиць від снігу, постійно надають нам транспорт для вивезення і ліквідації стихійних сміттєзвалищ. З будь-якого питання, з яким ми звертаємося, ще жодного разу відмови не було. Вигідні умови запропонували і для пайовиків, а це 625 жителів, які здали свою землю в оренду.

З приходом в наш район Групи компаній «VITAGRO» збільшилася плата за пай, люди отримали можливість вибору — можна було отримати на пай гроші, борошно, цукор або зерно. Це досить зручно, і пайовики задоволені. Приємно, що інвестор надає й адресну допомогу пайовикам — і в складних життєвих ситуаціях, при похованні когось із родини пайовика, і в хвилини радості, скажімо, при народженні дитини. Восени керівництво кластеру «Волинь» організувало нам чудове свято хліба, яке на теренах нашої сільради відбулося вперше, відзначили ветеранів праці, кращих працівників. Люди були дуже задоволені. Я сподіваюся, що ця співпраця продовжуватиметься.

Фахівці підприємства сьогодні вдосконалюють технологічні процеси, щоб максимально підвищити врожайність і валовий збір культур, які тут вирощують. Це лише частина діяльності кластеру «Волинь», працівники якого ставлять перед собою завдання — забезпечити якісну та рентабельну роботу, яка задовольнить не тільки інвестора, а й працівників та пайовиків. Відрадно, що вже за короткий період діяльності підприємство довело, що в умовах існуючої конкуренції цілком спроможне ефективно обробляти землі, запропонувати пайовикам достойну плату і високі заробітки для працівників та фахівців аграрної галузі.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також