Знайти слабку ланку в коаліції голови Рівненської облради

1312 0

Ми у соцмережах:

У сесійній залі — під час перерви

Вічних союзів не існує, як і вічних домовленостей — цю прописну істину політиків продемонструвала обласна рада, зібравшись у вівторок на друге пленарне засідання. Чи збереже «Європейська солідарність» в облраді більшість — поки судити зарано, проте їй уже показали, що зруйнувати її лідерство — справа не з найважчих.

Нагадаємо, що більшість в обласній раді сформували фракції «ЄС», «За майбутнє», «Свободи» та Радикальної партії. Загалом — 35 голосів у залі, за які, як розповідають, було домовлено не так на місцевому рівні, як на центральному — у Києві, між керівниками згаданих партій.

У меншості — без посад у президії та комісіях — залишилися «Слуга народу», друга за величиною фракція в облраді, «Батьківщина» та «Сила і честь», яку формують переважно депутати минулого скликання від БПП.

Не погоджуючись з розподілом посад, «Слуга народу», яка покинула перше засідання і пропустила обрання голови, заступників та розподіл комісій, подала до Рівненського окружного адміністративного суду, аби ухвалені без неї та ще двох фракцій («Батьківщини» та «СіЧі») рішення визнати незаконними та скасувати їх.

— Ми переконані, що члени тимчасової президії грубо порушили регламент обласної ради та Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», — говорить про рішення, ухвалені на першому засіданні, голова фракції «Слуга народу» в обласній раді Андрій Карауш. — Тому від імені нашої партії подав позовну заяву депутат Юрій Ліпський. У ній вимагаємо скасувати рішення, які були ухвалені на першому пленарному засіданні. Далі, залежно від ухвали суду, будемо ухвалювати спільне рішення щодо подальшої роботи в комісіях облради. Переконані, що наші виборці не заслуговують на такий початок роботи обласної ради. Власне, як і ми не маємо права терпіти такі потурання прав депутатів, представників громад, бо в столиці хтось про щось домовився.

Голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук на позов до суду відреагував різко та категорично:

— Люди, чиї керівники послідовно роблять фарс і цирк з цілої країни, намагаються зараз робити фарс і цирк з обласної ради. Впевнено заявляю: не дозволимо. Позовом вони хочуть скасувати абсолютно всі рішення, які були ухвалені на першому пленарному засіданні, але третьою стороною долучають тільки мене, хоча йдеться і про скасування рішень про заступників, всіх голів комісій. Безумовно, всі депутати, які були обрані у комісії, а це 35 осіб, будуть теж третьою стороною. Цей процес затягнеться не знати на скільки.

Окрім того, у позові пишуть, що «головуючий закрив пленарне засідання», хоча я пам’ятаю, що він (Микола Драганчук. — Ред.) сказав: «Сесію оголошую закритою». Сесію, не засідання.

Яка суть цього позову? Можливо, просто показати керівництву партійному, київському, що «ми не програли все, ми боремося, є процес і ми обов’язково виграємо». Колись, у 2031 році.

На друге пленарне засідання 15 грудня депутати і «Слуги народу», і «Батьківщини», і «СіЧі» прийшли й брали активну участь в голосуванні, продемонструвавши заодно, що більшість «ЄС» із 35 депутатів легко розхитати.

На засіданні планували заслухати звіт голови Рівненської ОДА Віталія Коваля. На цьому наполягав голова облради Сергій Кондрачук. У «ЄС» хотіли звіт не підтримати, проте перед засіданням з’ясувалося, що голосів проти голови ОДА не вистачить. Коли це з’ясувалось, Сергій Кондрачук ще на початку засідання запропонував перенести звітування. Проте за його пропозицію проголосували тільки 32 депутати — голосів не вистачило. Не дали всіх голосів представники фракції «За майбутнє» Іван Калюта (помічник нардепа Віктора М’ялика) та сімейний лікар з Рокитнівщини Валерій Редько, який входив у минулому скликанні до фракції БПП. Окрім того, на засіданні не було «свободівця» Олександра Гомона.

Такому голосуванню голова облради Сергій Кондрачук відверто здивувався та навіть перепитав, чи, бува, хтось, можливо, не встиг проголосувати, проте додати «загублених» «за» ніхто не зголосився. Звіт голови ОДА Віталія Коваля заслухали, а після запитань і критики взяли перерву і за кілька хвилин одноголосно його затвердили. Голосів за те, щоб не підтримати звіт, не вистачало, тож якби за це таки голосували, це ще раз би продемонструвало слабкість позицій нової більшості.

Попри неузгодженості навколо питання про звіт голови, більшості все ж вдалося проголосувати за кадрові питання, зокрема, призначити представників від депутатів до двох конкурсних комісій — медичної, яка обирає керівників комунальних медзакладів, та освітянської, яка вирішує, хто керуватиме школами, які на балансі облради.

До медичної, яка, зокрема, найближчим часом має обрати директора обласного центру екстреної меддопомоги, входитимуть голова бюджетної комісії та представник «За майбутнє» Ігор Ясенюк, адвокатка та депутатка «ЄС» Катерина Самардак та завідувачка відділення обласної дитячої лікарні і депутатка від Радикальної партії Оксана Лозова, яка і у попередньому скликанні була членом згаданої комісії.

До освітньої увійшли представник «За майбутнє» та директор агрофірми Віктор Щербачук та ексзаступниця голови Рівненської ОДА і депутатка від «ЄС» Світлана Богатирчук-Криво.

Наступне пленарне засідання депутати планують провести 24 грудня, щоб проголосувати, у тому числі, за обласний бюджет на 2021 рік. Очікувати «сюрпризів» на останній у цьому році сесії навряд чи доведеться. Голосування за бюджет — важливе питання для Рівненської ОДА та «Слуги народу», аби поставити його під загрозу спробами змінити конфігурацію сил у раді. Проте після свят політичні переговори та спроби сформувати нову більшість в обласній раді відновляться і принесуть нові несподіванки, неприємності та, можливо, і політичні зміни для області.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також