Знову нагадали про свічки та генератори у Рівному

783 0

Ми у соцмережах:

Знову нагадали про свічки та генератори у Рівному

Минулого тижня у центрі Рівного знову розгорнули великий намет обігріву. Повернули також намет, що стояв на майдані Просвіти. А по області за потреби готові запрацювати 296 пунктів незламності. В них за будь-якої ситуації буде електроенергія, тепло та інтернет. Але рівнянам радять подбати й про те, щоб можливі перебої з водою, теплом чи світлом не заскочили зненацька й у їхніх будинках.

Тобто варто тримати невеликий запас питної води і снеків, дістати з шаф термобілизну та теплі ковдри, купити про запас свічки, ліхтарики та павербанки. А якщо дозволяють фінансові можливості і є місце, де поставити — то й генератор.

Як розповіли в одному з магазинів побутової техніки в центрі Рівного, великого ажіотажу на генератори немає. Бо чимало людей купили їх ще торік, коли через обстріли доводилося годинами сидіти без електроенергії. Тепер же вибір генераторів великий, а найдешевші бензинові моделі можна придбати усього за 5–9 тисяч гривень, але й потужність у них невелика, від 1 до 3 кВт. Та щоб підзарядити телефон чи зігріти електрочайник для родини, цього цілком вистачить. До речі, жодного дозволу від рятувальників на генератор рівнянам не треба. Купив собі — і користуйся.

Дмитро Мельник, речник Головного управління ДСНС у Рівненській області:

— Тільки не ставте їх до себе у кімнати чи на балкони, щоб не вчадіти. В Україні, на жаль, уже траплялися трагічні випадки, люди гинули. Стояти бензиновий чи дизельний генератор повинен винятково на вулиці, і бажано — на відстані не менше 7–10 метрів від будівлі. По-перше, під час роботи виділяється чадний газ, по-друге — від довгої безперервної роботи генератор перегрівається і може виникнути пожежа. Тому така техніка найкраще підійде тим, хто має власний будинок і подвір’я.

Тим же, кому не хочеться мерзнути в квартирах, згодяться хімічні грілки — від 30 гривень за найдешевші лише для рук до потужніших для тіла за 400–900 гривень. А щоб не сидіти у пітьмі, виручать переносні світильники: на ринку пропонують великий вибір LED-ламп та ліхтарів. Світлодіоди не потребують багато енергії, зате не чадять, як свічки. Просту лампу, де автономного заряду вистачить на 6–10 годин роботи залежно від виставленої потужності, пропонують купити за 400–600 гривень. Дехто навіть примудряється освітлювати помешкання світлодіодними новорічними гірляндами на акумуляторах або дитячими кульками з підсвіткою, які в центрі Рівного продають по 150 гривень.

Самі свічки на міському базарі коштують від 15 гривень за найтонші парафінові, яких має вистачити принаймні на 3 години, та від 10 гривень за так звані чайні, якщо брати упаковкою, то виходить дешевше.

На випадок, якщо доведеться готувати їжу просто неба, виручать газові туристичні пальники (200–1000 грн) та круглі спиртові мініпічки, що ззовні нагадують консерви з конфоркою (орієнтовно 50–70 грн за штуку).

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також