Золота в єврейських могилах у Рівному немає

1717 0

Ми у соцмережах:

 Геннадій Фраєрман

Вісімдесят років тому, восени 1941 року, німецькі окупанти розстріляли на східній околиці Рівного кілька тисяч євреїв. Тепер там меморіал, на території якого періодично знаходять сліди таємних розкопок. Копачі, які перебирають кістки убитих, намагаються знайти там золото. І дарма — якби ці копачі добре вивчали історію, то не робили би цього. Тому що перед розстрілами євреїв під час другої світової війни німці забирали у них усі цінності. Тому нічого іншого, ніж пригоди на свою голову за наругу над похованнями, ці копачі не мали і не матимуть.

Чергову розкопану могилу з кістками, лопатою і брезентом виявили минулого тижня. Яму виявив працівник «Спецкомбінату» і одразу повідомив до поліції. Очевидно, копача хтось налякав, адже він залишив речі, якими користувався. З них слідчі зняли відбитки пальців і тепер розшукуватимуть правопорушника.

Речниця поліції Катерина Загурська:

— За частиною 1 статті 297 Кримінального кодексу України — наруга над могилою — відкрито кримінальне провадження та проводяться оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб, причетних до скоєного злочину. Поки що у цій справі зрушень немає. Оперативникам роздано матеріали. Шукаємо винуватця.

Керівник «Рівненської єврейської громади» Геннадій Фраєрман:

— Це вже не вперше розривають могили в Сосонках. Вже був такий факт, коли зійшов сніг цього року. Того копача, який був з Житомира, затримали. Але він прикинувся «дурником» в суді. Мовляв, копав не він, а він — лише водій, який підвозив копача. І суд його відпустив без будь-якого покарання. Таке у нас слідство і таке правосуддя. Чорні археологи шукають якісь цінності: думають, що, може, єврей перед тим, як бути розстріляним, проковтнув якусь золоту прикрасу або ж у нього були золоті зуби.

За 20 років я зібрав безліч матеріалів на тему таких фактів вандалізму. За ці роки під Сосонками вже встигли вирити цілий 100-метровий тунель, вхід в який ми засипали. Але копачі підкопуються з іншого боку тунелю або ж зверху. Ми зібрали поряд в лісопосадці 40 фрагментів тіл, які просто викинули там. Нам обіцяли встановити в Сосонках камеру спостереження на сонячній батареї. Але немає ні камери, ні навіть освітлення.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також