Зоопарк має грандіозні плани — і мало грошей

2248 0

Ми у соцмережах:

Зоопарк має грандіозні плани — і мало грошей

Сотні рівненських родин минулої неділі відвідали зоопарк. Навіть перед закриттям до входу під’їжджали все нові відвідувачі. Скористалися не тільки вихідним та гарною погодою, а й останнім днем перед суттєвим — на 60% — підвищенням вартості квитків. Рівненський зоопарк — один з найкращих у країні, проте без грошей. А якщо його не розвивати, кількість відвідувачів з кожним роком зменшуватиметься.

Розвивати зоопарк є куди: у межах нинішньої території ще є вільна земля під вольєри, а отже — виставки нових тварин. Окрім того, останніми роками зоопарк зробив немало, аби залучити якомога більше відвідувачів. Наприклад, встановив дитячі каруселі та облаштував місця для пікніків.

Втім, директор цього комунального підприємства Рівненської міської ради Олег Павлюк зазначає, що кількість відвідувачів останнім часом потрохи зменшується. Причина — конкурентна: почали вкладати кошти у луцький зоопарк, який донедавна був у занедбаному стані, а також розвивається стрімкими темпами київський.

Проте підвищення вартості квитків на 60% (до прикладу, дорослий з 1 квітня уже коштує 80 грн замість 50, як було досі) пов’язане, у першу чергу, не з розвитком, а з нестачею коштів навіть на базові потреби.

— Підняття вартості квитків — вимушений крок, хоч і розумію, що непопулярний, — розповідає директор зоопарку Олег Павлюк. — Подорожчав корм для тварин, комунальні послуги, зиросла мінімальна заробітна плата для працівників, а фінансування з бюджету нам не збільшили. У нас навіть не було коштів, щоб виплатити працівникам зарплату за березень.

А у зоопарку є грандіозні плани. Уже два роки як ми анонсуємо побудову жирафника і завезення жирафів, але, на жаль, далі розробки проектної документації справа не йде. У нас є незавершене будівництво вольєру левів з новим павільйоном, є гарно промальовані авіарії для птахів. На жаль, цього всього не розвиваємо, бо не маємо коштів. А якщо немає розвитку, інтерес до зоопарку зникне. Щороку дивитися одне й те ж набридне.

Як на мене, якщо зоопарк вважають улюбленим місцем відпочинку рівнян, якщо туди водять гостей, то потрібно було б якось стимулювати його розвиток. Міська влада каже, що буде допомагати, але цього року фінансування ми ще не отримували.

Зоопарк міг би заробляти додаткові кошти, наприклад, на годівлі тварин, проте Олег Павлюк зазначає, що цю ідею вже намагалися втілити — і вона не спрацювала.

— Дуже неправильно, коли відвідувачі годують тварин, особливо тим, що несуть з дому, бо воно зіпсувалося, наприклад, цвілим хлібом, — зазначає Олег Павлюк. — Це шкодить тваринам і становить небезпеку для відвідувачів, які намагаються підіпхнути їжу тварині у пащу.

На жаль, досі побутує думка, що у зоопарку потрібно «годувати тваринок, бо їх шкода». У нас є спеціально навчені люди, які це роблять правильно, аби тварини потім не мали проблем. У зоопарк потрібно йти за знаннями, заряджатися позитивом, прогулюватися, а не «допомагати тваринкам».

Ми намагалися експериментувати і встановили кіоск з продажем корму, який можна згодовувати тваринам. Проте люди все одно несли з дому їжу. Витрачати зайві гроші ніхто не хотів. Окрім того, наведу приклад: ми продавали курячі стегенця. Людям до вподоби більше єноти — і всі ці стегенця несли їм, а леопарду, до прикладу, менше. Це ж також потрібно регулювати. Тому краще, щоб ніхто не годував тварин, окрім людей, які за це відповідають.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також