Зоряна історія: від Білки — до готелю у відкритому космосі

1522 0

Ми у соцмережах:

Зоряна історія: від Білки — до готелю у відкритому космосі

Виповнилося 50 років з дня, коли Юрій Гагарін став першою людиною у світі, що побувала у космосі. Ми вирішили згадати, як люди завойовували космос: від першого супутника — до приватного орбітального готелю. Але перш ніж перейти до високого, скажемо кілька слів про земне. «За 50 років розвитку космонавтики було запатентовано близько 50 000 технологій, що стимулювали розвиток усієї планети. Візьміть хоча б супутникове телебачення, зв’язок, GPS», — говорить перший український космонавт Леонід Каденюк. Вже почав розвиватися космічний туризм, з приватники космолайнерами і навіть готелями.

Зоряні діти: колонізація планет буде можливою У 1992 році на орбіті побувала перша подружня пара — американці Марк Лі та Джен Девіс. Але про зачаття і народження в космосі першої «зоряної дитини» не йшлося через негативний вплив невагомості і радіації (частки протона стерилізують жіночий ембріон — майбутня дівчинка не зможе мати дітей). «У 1979 році в експерименті «Онтогенез» вперше визначалася можливість запліднення і розвитку зародка в ссавців в умовах невагомості, — згадував один з піонерів ракетно-космічної техніки академік Валентин Глушко. — Після приземлення була виявлена вагітність у всіх п’яти піддослідних самок». Але, повернувшись на землю, пацюки потомство так і не привели. Пізніше експерименти були продовжені. ”Заплідненню невагомість не перешкода. Однак багато з «космічних ембріонів» почали розвиватися неправильно, і тільки частина з них привела до нормальної вагітності і пологів», — розповідає японський вчений Саяка Вакаяма в журналі PLoS ONE. — То невже доведеться поставити хрест на ідеї колонізації планет? Коли через багато десятків років постане питання про міжзоряні перельоти, проблема розмноження людей за межами Землі буде вирішена. Знаходячись у космосі, я зрозумів, наскільки людський організм гнучкий, у нас напевно закладені невідомі поки вченим резерви», — запевняє перший український космонавт Леонід Каденюк.

Космічні технології: на ліфті до зірок Космічний ліфт — це словосполучення тільки на перший погляд звучить абсурдно. Думка про конструкцію, що з’єднує космодром і орбітальну станцію, належить батьку космонавтики Костянтину Ціолковському. Але за минулі понад сто років ідея так і залишилася ідеєю, втім, досить привабливою. Якщо ми побудуємо ліфт на орбіту — витрати на відправлення вантажів у космос зменшаться в кілька разів. Але конструкція має бути одночасно і легкою, і міцною — інакше вона зруйнує сама себе, трос з неба на Землю порветься під власною вагою. І вчені не здаються. Два роки тому робот-ліфт піднявся на висоту близько одного кілометра зі швидкістю 4 метри за секунду. Але щоб піднятися на орбіту, доведеться подолати набагато більше — приблизно 36 тис. км. І це не всі проблеми. Американські вчені створили надміцний і надлегкий трос з вуглецевих нанотрубок. Він у 117 разів міцніший за сталь, але і цього недостатньо. Проте відзначимо, технології не стоять на місці, і до 2025 року ліфт цілком може запрацювати.

На Марс полетимо всього через 30 років За найоптимістичнішими прогнозами, перший пілотований корабель вирушить на Місяць через 10-20 років, і через 20-30 — на Марс. «Про готовність експансії на Червону планету вже заявили Росія, США, Китай. Але технічно така експедиція поки неможлива, — розмірковує Олександр Болтенко, ветеран Байконуру, котрий готував до запуску місяцеходи і станцію «Місяць-16». — Політ в обидва кінці займе 1,5 року, і ввесь цей час космонавтам треба буде чимось дихати, щось їсти-пити. І знадобляться великі запаси не тільки провіанту, але й палива, та й існуючі кораблі не готові до настільки далеких польотів. Але, можливо, за два десятиліття наука зробить стрибок уперед? І тоді колонія на Місяці буде одним з етапів підготовки експедиції до інших планет. Стартувати з цього супутника простіше, ніж з Землі». Що ж, окрім наукового інтересу і престижу, вабить космонавтів до далеких планет? Вчені припускають, що на Місяці є великі запаси гелію-3 — палива для термоядерного синтезу (він може прийти на зміну атомним електростанціям). Марс приваблює запасами платини, вольфраму, титану, молібдену. Крім того, колонізація Марса може зіграти роль «Ноєвого ковчега» у порятунку людства у випадку якоїсь глобальної катастрофи на Землі. Вже є проекти з «озеленення» нашого «Червоного сусіда». Атмосферу хочуть прогріти за допомогою бомбардування астероїдами (середня температура на планеті -50 °C), біологи вже вирощують рослини в умовах, наближених до марсіанських, а багато ентузіастів не втрачають надію на зустріч з корінними мешканцями. Після того як NАSА знайшла в двох місцях викиди метану, були зроблені припущення, що його виробляють мікроорганізми або навіть розумні істоти, які живуть у містах під поверхнею Марсу.

Позахмарне задоволення: весілля в космосі за $2,2 млн У ХХІ столітті космічний туризм перестає бути сенсацією, але ціни на нього, без перебільшення, позахмарні: тиждень на МКС коштує $30-40 млн. Втім, покупців вистачає, з 2001 року до зірок уже вирушило вісім космотуристів. А в січні цього року глава компанії Space Adventures Ерік Андерсон заявив, що продано квиток на перший комерційний пілотований політ навколо Місяця. Відбудеться він приблизно в 2015 році, і ціна за місце на борту — $150 млн! Ім’я щасливчика поки не розголошується, але відомо, що вже наступного року в космос можуть вирушити й українські туристи. Столичний бізнесмен і телеведучий Андрій Пальчевський і адвокат з Дніпропетровська Борис Філатов заплатили по $200 тис. за суборбітальний стрибок на приватному космольоті (апарат підніметься на космічну висоту, але не зробить виток навколо Землі). Відзначимо, що розробкою засобів для суборбітальних польотів займаються близько десятка приватних компаній, і, за словами їхніх представників, у найближчі 5 років полетіти в космос можуть до трьох тисяч астронавтів-любителів (за ввесь час розвитку космонавтики за межами Землі побувало понад 500 осіб). А до 2012-2015 років можна чекати появи космічних готелів, японці вже пропонують молодятам за $2,2 млн весілля в космосі.

Контакт: буде в 2180 році ”Одним із завдань, що стоять перед дослідниками космосу, є пошук позаземних цивілізацій, — розповідає перший український космонавт Леонід Каденюк. — У Криму знаходиться унікальний радіотелескоп з діаметром чаші 70 метрів, він потужніший, аніж аналогічний прилад у США. Він може вловлювати найслабкіші сигнали з далекого космосу, і один раз начебто б впіймали сигнал позаземного походження. Але що це був за сигнал, визначити не вдалося. Напевно, планет, де є цивілізація, розум, життя — мільйони. Розвиток не надто відрізняється від нас, інакше б вони нас знайшли. Що стосується НЛО — це тільки припущення, що вони посланці з інших планет. Адже чому вони тоді не встановлюють контакт?” ”Можливо, ми просто не готові до контакту? Де гарантія, що технології позаземного походження не будуть використані для розробки нової зброї? Якщо вірити пророцтвам Ванги, то перший контакт з інопланетянами буде тільки в 2180 році», — кажуть столичні уфологи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також