Зрадники з СБУ застрелили банкіра, який врятував Київ

2385 0

Ми у соцмережах:

Зрадники з СБУ застрелили банкіра, який врятував Київ

Інформація українського банкіра Дениса Кірєєва врятувала Київ від захоплення російською армією.

 Той був таємним агентом української розвідки, повідомляє The Wall Street Journal.

Денис Кірєєв зацікавив керівника української розвідки Кирила Буданова ще задовго до російського вторгнення.

За словами Буданова, Кірєєв мав зв'язки у спецслужбах України та Росії, а також налагодив зв'язки із європейською розвідкою. Про те, що він також був агентом ФСБ РФ, 13 лютого ще до війни, повідомляв український П'ятий канал: він показав розслідування, в якому стверджувалося, що українець щомісяця їздив до Росії для спілкування кураторами.

Коли Росія почала перегруповувати війська на кордоні з Україною, Буданов викликав банкіра і попросив його використати свої зв'язки та контакти у сфері безпеки, щоб спробувати поринути у військову розвідку Росії.

«У нього було необхідне коло знайомих. Через нього проводилися фінансові операції, – сказав генерал. – Тому він спілкувався з усіма, включаючи дуже впливових людей».

Група охорони українських розвідників возила Дениса Кірєєва до Харкова, звідти він машиною виїжджав до Росії і повертався за кілька днів, «зазвичай курячи сигару». «Він отримував інформацію про все, – розповів Буданов. – Світ спецслужб та світ фінансів завжди пов'язані, як і світ злочинності, принаймні у наших країнах». Не виключено, що саме про ці поїздки розповідав П'ятий канал.

За словами генерала, коли восени 2021 року американські та інші джерела почали попереджати про російську загрозу, Кірєєв також дізнався зі своїх джерел, що Москва готується до вторгнення.

Саме Кірєєв попередив Буданова про вторгнення напередодні, 23 лютого, і серед іншого передав йому інформацію про плани висадження російського десанту на аеродромі в Гостомелі під Києвом. Здобувши цю інформацію, українське військове командування за кілька годин перекинуло до Києва додаткові підрозділи, що не дозволило російським силам захопити Київ.

Після цього Кірєєв брав участь у мирних переговорах Києва та Москви у Білорусі. Взяти участь його також особисто попросив Буданов, оскільки банкір був знайомий із двома членами російської делегації. Генерал, за його словами, робив ставку на те, що зв'язки Кірєєва дозволять домогтися паузи у бойових діях та дати Україні більше часу на мобілізацію оборонних сил.

- Після його появи там його зв'язок зі спецслужбами став очевидним для всіх, – каже Буданов. – На жаль, ситуація тоді була критичною, і нам довелося піти на ризик.

За кілька днів після цих переговорів Кірєєв приїхав на київський вокзал зі своєю особистою охороною та агентами військової розвідки. Він сказав охоронцям, що його можуть заарештувати дорогою.

«Не втручайтесь», – сказав він своїм охоронцям. Група проїхала до центру Києва та зупинилася біля Софійського собору. До нього під'їхали кілька мікроавтобусів із співробітниками СБУ, які наказали агентам військової розвідки та охоронцям Кірєєва здати зброю, а Кірєєва відвезли на одній із машин. Приблизно через півтори години співробітників військової поліції було викликано до місця виявлення тіла Кірєєва.

Увечері 5 березня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило про загибель трьох своїх співробітників під час виконання «спеціальних завдань».

Його вбили у Києві російські агенти в лавах СБУ.

Кірєєва поховали з почестями, а президент України посмертно нагородив його за «захист державного суверенітету та державної безпеки».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також