Зуби чистіть двічі на день — особливо в умовах воєнного часу

771 0

Ми у соцмережах:

Зуби чистіть двічі на день — особливо в умовах воєнного часу

Центр громадського здоров’я надав українцям поради для запобігання розвитку стоматологічних захворювань. Адже є висока ймовірність, що громадяни не матимуть доступу до стоматологічної допомоги доти, доки ситуація в країні не стабілізується.

♦ Чистіть зуби двічі на день протягом не менше двох хвилин. Батьки мають простежити за тим, щоб їхні діти робили так само.

♦ Прополощіть рот водою після кожного прийому їжі.

♦ Обмежте вживання цукру та обов’язково прополощіть рот водою після солодких напоїв.

♦ Спробуйте зменшити вживання вуглеводів (вони містяться у випічці, кукурудзяних пластівцях, печиві, солодких напоях тощо).

♦ Не завдавайте механічних пошкоджень власним зубам — не гризіть горіхи, не відкривайте банки, не перекушуйте нитки, пластик тощо. Це може призвести до травм та сколів.

♦ Не вживайте дуже холодні й дуже гарячі продукти, адже це провокує мікротріщини емалі.

♦ Уникайте переохолодження та не перебувайте довгий час на протязі.

♦ Якщо ви подряпали слизову оболонку, треба прополоскати рот антисептичним розчином та прикласти гель з антисептиком.

Якщо в ділянці зуба у вас виник набряк або запалення, найкраще звернутися до стоматолога. Принаймні попросити пораду в телефонному режимі. Якщо такої можливості немає, Центр громадського здоров’я склав перелік порад залежно від симптомів.

Якщо у вас розболівся зуб через холодну або гарячу їжу і біль не зникає протягом кількох днів, випийте одну-дві таблетки будь-якого знеболювального: кетанов, солпадеїн, дексалгін, анальгін. Перед вживанням ліків обов’язково прочитайте протипоказання до них.

Якщо у зубі є карієс і каріозна порожнина, то візьміть шматочок таблетки або вату, змочену розчином анальгіну, камістад гелю, вебіденту або лідокаїну і покладіть всередину.

Якщо зуб болить при накушуванні, необхідно випити протизапальний засіб: німесил, німід, ібупрофен, ібупром.

Дозування: по 1 таблетці 2 рази на день вранці та ввечері. Також, за можливості, варто робити ротові ванночки з розчином соди (1/2 чайної ложки соди на склянку теплої води, набрати розчин у рот і утримувати біля хворого зуба).

Якщо боляче при накушуванні на зуб і ясна біля зуба починають припухати, необхідно відразу проконсультуватися з лікарем! Він призначить антибіотики, протизапальні засоби, антигістамінні препарати тощо.

Ви завжди можете спробувати зв’язатися з будь-якою клінікою у телефонному режимі або написати їм у соцмережі (якщо вони мають сторінку).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також