
Йод — це мікроелемент, необхідний організму для утворення гормонів щитоподібної залози. Він важливий не тільки в регуляції швидкості обміну речовин та росту тканин, а й у діяльності серцево-судинної, травної, дихальної, репродуктивної та нервової систем. Йод не виробляється організ-мом, тому має надходити з їжею та в малій кількості — з повітрям та водою.
Люди з захворюваннями щитоподібної залози внаслідок нестачі йоду часто відчувають такі симптоми: задуха (особливо в положенні лежачи), утруднення ковтання та дихання, втома, сухість шкіри, забудькуватість і пригнічений настрій, закрепи та ін. Насправді симптоми недостатньої активності щитоподібної залози можуть бути доволі різними. Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем — у разі потреби він направить вас на дообстеження, — повідомляє МОЗ.
Щоб уникнути йододефіциту, необхідно регулярно раціонально та збалансовано харчуватися, вживати сир, коров’яче молоко, яйця, йогурт, йодовану сіль, морську рибу та водорості, молюски, соєве молоко та соєвий соус.