Щасливе
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна
☰ РОЗДІЛИ

Вам доводилося бачити зустріч бродячих та свійських собак? Якщо ні — зайдіть до міського парку, де місцеві дворняги кидаються на вгодованих псів, яких «вигулюють» не менш вгодовані хазяї. Або пройдіться тихими вуличками подалі від центру, де собаки на ланцюгу періодично реагують на появу «чужого» пса.


Рівнянин Олександр Бондар здобув черговий футзальний трофей у Польщі. Цього разу наш земляк виграв Суперкубок.

 

Які ми маємо права, коли купуємо хліб?

21-7-2005

Хліб — всьому голова! — це вислів, який ми знаємо з дитинства і пам’ятаємо все життя. Від м’яса, овочів людина може відмовитися, від хліба ж — ніколи. Згадаймо лише, як навчали нас батьки: «Не можна говорити погано про хліб, адже його носять до церкви, зустрічають ним гостей, ним пригощають на весіллях. Викидати хліб в смітник — це гріх. Бо цей продукт вважається святим». Це ми знаємо та розуміємо, коли хліб лежить у нас на столі. А чи усвідомлюють це люди, які продають нам його? Звернемося до законодавчих документів і детальніше розглянемо це питання.

Згідно з наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України №185 від 11.07.2003 затверджено «Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами», що включають у себе розділ «Хліб і хлібобулочні вироби». Ці правила підкріплені наказом №185 Міністерства економіки з питань європейської інтеграції України 11.07.2003 р., та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23 липня 2003 р. за № 628/7949. В наказі викладено, як повинні продаватися хлібобулочні вироби в магазинах, яке обладнання для цього необхідне, яких санітарно-гігієнічних норм треба дотримуватись. Чи не ігнорують цей наказ підприємці та продавці магазинів, де ми купуємо хліб, і якщо ігнорують, то які стягнення за це на них чекають?

Згідно з нормативними документами магазин може реалізовувати хлібобулочні вироби лише тоді, коли:

1. Має обладнаний розвантажувальний майданчик, який захищає продукцію від опадів.

2. Для зберігання продукції в магазині є приміщення зі спеціальним обладнанням (закриті шафи, стаціонарні й пересувні стелажі, контейнери, столи для нарізання хліба, хліборізки).

3. Магазин забезпечений основним приладдям: ножами, щипцями, лопатками, виделками тощо (для самостійного відбору покупцями товару), а також покривалами й чохлами з тканини або полімерної плівки для накриття продукції, запатентованої центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

4. Здійснюючи продаж тортів і тістечок, має холодильне устаткування.

5. Обладнання з хлібом установлене не менш як на 35 см у підсобних приміщеннях і 60 см — у торгівельних залах.

6. Стелажі, на яких лежить хліб, є чистими. Не менш як один раз на тиждень помиті теплою водою з милом і протерті 1-відсотковим розчином оцтової кислоти.

7. Власник магазину забезпечує наявність хліба і хлібобулочних виробів протягом усього робочого дня.

8. При відпуску хліба продавець, користується щипцями, ложечками, лопатками, виделками або смужками чистого паперу.

Забороняється:

1. Зберігати х/б вироби неакуратно складеними, а також поряд із товарами, які мають різкий і сильний запах.

2. Продаж хліба з наявністю цвілості, плісняви, сторонніх домішок, згустків борошна, розпливчастої форми, блідого кольору або підгорілої шкоринки.

3. Відпуск не упакованого хліба й хлібобулочних виробів магазинам, які проводять розрахунки готівкою.

Щоб зберегти своє здоров’я та здоров’я своєї сім’ї, не достатньо лише шанувати хліб, усвідомлювати його величезне значення в нашому буденному житті, потрібно відстоювати права пересічного покупця, вимагати від продавця дотримання санітарно-гігієнічних норм при зберіганні та продажі хліба, при узгодженні усіляких непорозумінь щодо якості продукції звертатися в управління захисту прав споживачів.

 
Читайте також:

Готуй сани влітку
№52, 21-7-2005

Боротьба з волоссям
№50, 14-7-2005

Безпечна засмага
№48, 7-7-2005

Збираємо валізу
№46, 30-6-2005

Дорога до моря
№45, 23-6-2005

Пора на моря
№44, 16-6-2005

«Важко жить без пістолета, коли в сусіда автомат»
№42, 9-6-2005

На шашлики!
№40, 2-6-2005

Штучне сонце
№36, 19-5-2005

Ландшафтний дизайн
№34, 12-5-2005

Заробити на непотребі
№33, 5-5-2005

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола Несенюк.

Головний редактор — Валентина ШАХ: valensrv@gmail.com.

Керівник рекламного відділу — Микола Жванський: rivne_ren@ukr.net

Редактор сайту — Алла Садовник: allasadovnuk@i.ua.

Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук: pinkrime@gmail.com.

Контакти для розміщення реклами: (097) 462-65-64, (096) 81-89-627, e-mail: advertrv@ukr.net

Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com.
Телефони редакції: (067) 362-56-86, (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.